Jobbikos hírek
:: 2013. január 9. - 17:59
"Nemzeti egységet a magyar-román meccsen!"

Vona GáborNemcsak a magyar labdarúgást, hanem egész Magyarországot sújtja a FIFA legutóbbi, méltatlan döntése, mely értelmében zárt kapuk mögött lesz kénytelen lejátszani a magyar válogatott a románok elleni sorsdöntő vb-sejtezőt - jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A politikus szerint minden felelős politikai erőnek kötelessége ez ellen tiltakozni, hiszen nem pusztán sportról, hanem politikáról szól az ítélet.

Vona szerint a magyar-román, illetve a román-magyar meccsek mindig is presztízsmérkőzésnek számítottak, így a FIFA döntésének súlya eleve nagy, ám így, hogy hosszú idő után a magyar válogatottnak végre esélye van továbbjutó helyen végezni, egyenesen példátlan a büntetés. A Jobbik elnöke úgy véli, hogy a nemzetközi szövetség ezáltal belenyúlt a végeredmény kialakításába, ezért nem lehet szó nélkül elmenni a történtek mellett.

A képviselő hangsúlyozta: mikor Magyarországot, vagy épp a magyar nemzetet érték egyértelműen durva szurkolói támadások, akkor semmiféle szankció nem történt, a hazai politika, az érdekvédő szervezetek és a nemzetközi szövetség is néma maradt.

A büntetést kiváltó, Izrael elleni barátságos mérkőzésen történtekkel kapcsolatban a politikus úgy fogalmazott: nehéz megítélni, hogy a magyar szurkolók hol állnak a fair play-listán, ám aki járt már labdarúgó mérkőzésen, az tudja, hogy mindig előfordulnak a másik nemzetet sértő bekiabálások. Kiemelte azt is, hogy jelen esetben épp arról az Izraelről van szó, amelyik jelen pillanatban is olyan világpolitikai tevékenységet folytat, mely ellen a világ minden pontján tiltakoznak, így nehezen elképzelhető, hogy az izraeli válogatottat ne érné valamiféle kritika az ellenfél szurkolói részéről. Vona Gábor szerint ez felveti azt a kérdést is, hogy kellett-e nekünk egyáltalán Izraellel barátságos mérkőzést játszani.

A Jobbik nem kívánja szó nélkül hagyni a döntést - mondta Vona és visszautalt tegnapi Facebook-bejegyzésére, melyben arra bíztatta a szurkolókat, hogy a stadion mellett szervezetten buzdítsák a csapatot. Kiemelte: egy ilyen rendezvénynek, demonstrációnak a megszervezése nem a politika feladata, hanem a szurkolóké, a Jobbik ezért nem is akarja kisajátítani az ügyet, ám az egész biztos, hogy a radikális párt nem marad néma. Erre buzdítanak minden más politikai pártot és szervezetet is, hogy közösen, nemzeti egységet teremtve lépjen fel mindenki a stadion körül - pártpolitikától függetlenül. A Jobbik a szurkolóknak mindenféle szervezői és anyagi segítséget megad az esemény lebonyolításához. A párt minden erejével azon lesz, hogy a magyar válogatott ha üres stadionban is, de nagyon komoly szurkolói támogatottságot élvezve vívhassa meg sorsdöntő mérkőzését.

Vona végezetül elmondta: köztudott, hogy Orbán Viktor nagy rajongója a labdarúgásnak, ezért kéri őt, hogy "szálljon be a ringbe", még akkor is, ha a parlamenti pártok Izraellel kapcsolatos politikája miatt kellemetlen számára az ügy. Vona szerint ha Orbán valóban szereti a focit, és szeretné élőben megtekinteni a mérkőzést, akkor itt az ideje, hogy politikai és sportdiplomáciai kapcsolatait latba vetve tiltakozzon a FIFA döntése ellen. A Jobbik elnöke reméli, hogy bár amennyiben a nemzetközi szövetség helyben hagyja a döntését, akkor bizonyára a stadion mellől is sok ezren buzdítják majd a csapatot, de bízik abban, hogy végül mindannyian a stadionból szurkolhatnánk a válogatottnak. "Végezetül azt mondanám, amit Orbán Viktor is szokott: hajrá Magyarország, hajrá magyarok! De akkor ő is mondja" - zárta gondolatait a politikus.

A szót ezt követően Szilágyi György, a Jobbik szakpolitikusa vette át. Mint mondta, egyértelmű, hogy nem sportszakmai döntésről van szó, de megpróbálja a sport oldaláról megközelíteni a kérdést. Szilágyi elmondta, tudomásuk szerint a FIFA nem az ellenőri jelentés alapján hozta meg döntését, hanem a Simon Wiesenthal Központ és a bécsi Izraelita Hitközség feljelentése alapján, akikről eddig nem tudták, hogy bármi közük lenne a sporthoz.

A képviselő idézte a FIFA határozatát, mely provokatív és agresszív politikai nézetek iszonyatos epizódját bemutató szurkolótábornak nevezi a magyarokat, és megemlíti, hogy sértő transzparenseket mutogattak a mérkőzés folyamán. Szilágyi szerint ebből is kiderül, hogy a büntetést nem az ellenőri jelentés alapján szabták ki, hiszen egyetlen sértő transzparens sem volt látható a lelátón. Ezzel szemben láthatóak voltak iráni és palesztin zászlók. A képviselő szerint egy nemzeti zászló megjelenése egy stadionban nem lehet sértő. Szilágyi szerint ez is felveti a kérdést, hogy ideális döntés volt-e Izraellel megmérkőzni, hiszen az országot közel-keleti politikája miatt világszerte rengeteg kritikával illették. Példaként említett egy nem sokkal korábbi Izrael-Skócia női mérkőzést, melyen a nézők szinte csak palesztin zászlókkal jelentek meg a stadionban, így az MLSZ-ben is felmerülhetett volna, hogy más ellenfelet válasszon a barátságos mérkőzésre.

A képviselő idézte a Magyar Labdarúgó Szövetség közleményét is, melyben ezt írták: "az MLSZ továbbra is eltökélt abban, hogy száműzze a stadionokból a gyűlölködő megnyilvánulásokat, a Fair Play szellemétől eltérő szurkolást." Szilágyi György szerint a kérdés csak az, hogy az MLSZ miért csak most kíván ezzel foglalkozni, és miért nem foglalkozott azzal, mikor a magyar nemzetet érték gyalázkodások. Példaként említette a Steaua-Újpest mérkőzésen látható transzparenst. (A magyarságot ért gyalázkodásokról ITTolvashat bővebben".)

A Steaua szurkolók botrányos kiírásával kapcsolatban Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő akkori sorait idézte a politikus: “A külügyminisztérium nem tud tenni semmit, a futball huligánok felirataira nem is kívánunk reagálni. Sajnos a magyar szurkolók egy része is szokott olyanokat mondani, ami nem feltétlenül vállalható. Ha minden ilyesmivel kapcsolatban lépéseket tennénk, akkor csak generálnánk az eseményeket. Azt nem tudom, hogy fordított esetben mi történne, de nem hiszem, hogy a diplomaták foglalkoznának ezzel az üggyel.”

Szilágyi szerint az idő bebizonyította, hogy a diplomaták igenis foglalkoznak az üggyel, kivéve, ha a magyarság kárára történnek hasonló dolgok.

A politikus szintén megemlítette a moldáv szurkolók által a tavalyi Eb-selejtezőn kifeszített gyűlölködő kiírásokat, melyek miatt az MLSZ nem kívánt lépéseket tenni, mert úgy vélték, a gyűlölet csak gyűlöletet szül.

A zászlókra visszatérve Szilágyi György elmondta: ha egy nemzeti zászló sértő transzparensnek minősül, akkor az MLSZ felléphetne az MTK szurkolókkal szemben, akik egy idegen ország zászlaját teszik ki mindegy egyes mérkőzésen a kerítésre, a FIFA pedig hasonlóképpen járhatna el az Ajax ellen, akik szintén minden meccsen idegen ország zászlajával szurkolnak. A képviselő szerint ez kettős mérce, hiszen míg egyes országok zászlaja megtűrt, addig más országoké tiltott a stadionokban.

Szilágyi György egyetértett Vona Gáborral abban, hogy távol áll a Fair Play szellemétől, hogy a FIFA súlyosan belenyúl a csoport eredményének alakulásába. Rámutatott: az Izrael elleni mérkőzést már augusztusban lejátszották, ítéletet azonban csak most hozott a nemzetközi szövetség, holott ha jogos is volna a büntetés, akkor egy korábbi, például a Hollandia vagy a Törökország elleni meccset kellett volna zárt kapuk mögött játszani, így a FIFA döntése más országot is negatívan érint.

Szilágyi végezetül elmondta: szeretné, ha a pályán dőlnének el az eredmények és nem mondvacsinált okokkal próbálnák Magyarországot megbélyegezni, a Jobbik pedig minden segítséget megad mind a magyar szurkolóknak, mind a válogatottnak, hogy minél jobb eredménnyel zárják a selejtezőket.

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya