IT hírek
:: 2016. május 28. - 11:39
„A néptánccal a magyar nép hagyományát őrzöm és továbbadom” – interjú Ráti Tamással, kárpátaljai néptáncossal

Ráti Tamás az I. Nemzeti Ki Mit Tud vetélkedő döntőse és ötödik helyezettje a néptáncnak szenteli életét. Kárpátaljai magyarként igyekszik megismertetni a fiatalokkal az anyaország hagyományait és életben tartani a magyar néptáncot. Ambíciókról, táncról, magyarságról – egy külhoni szemével.

Magyar néptánc előadással sikerült döntőbe jutnod az I. Nemzeti Ki Mit Tud vetélkedőn. Ez volt az első tehetségkutató, amire jelentkeztél?

Igen, ez volt az első. Erre is édesanyám mondta, hogy jelentkezzek, de úgy tervezem, hogy nem ez volt az utolsó.

Mit jelent számodra a néptánc?

Nyugodtam mondhatom, hogy a néptánc már egyfajta életstílusommá vált. Ez a szakmám, ez a hobbim, erre a kérdésre csak azt szoktam felelni, hogy a munkám a hobbim.

Foglalkozol mással is emellett?

A tánc mellett semmivel. Koreográfus a szakmám, három különböző helyen tanítok más-más korosztályú gyerekeket magyar néptáncra, táncolok együttesben, és szóló táncosként is.

Mióta táncolsz és miért pont a néptáncra esett a választásod?

14 éve folyamatosan nép táncolok. Először csak hobbinak fogtam fel, de aztán megleltem a néptáncban önmagamat. A néptánccal amellett, hogy a magyar nép hagyományát őrzöm és továbbadom, amellett jól szórakozok és kihívásokat is lelek benne, mert az ember holtáig tanul.

Egy hozzám hasonló laikus számára hogyan tudnád bemutatni, miben különbözik a magyar néptánc a többi stílustól?

A magyar néptáncot nem lehet könyvekből megtanulni, mint például a balettet, a modern táncot, vagy a salsát. A magyar néptánc tanulásához gyűjteni kell az idősebbektől, tanulmányozni kell a lépések sokaságát. Minden magyar hallhatta már azt, hogy a magyar népdal szájról szájra terjedt el, ugyanez a helyzet a néptánccal is. Nem utolsó sorban a magyar néptánc Európa legnagyobb kiterjedésű tánca, 48 tájegység található a magyar néptáncon belül.

Hogyan válik valakinek a tánc az élete részévé?

Nézzük meg a mai szaladó világot, mindent a technika irányít. Véleményem szerint csak úgy válhat valakinek a részévé a néptánc, ha kicsit meg tud állni a jelenben és kicsit vissza tud tekinteni a múltba. El tud rajta elmélkedni, hogy nagyapáinknak, üknagyapáinknak nem volt okostelefonja, nem volt internet, mégis megtalálták egymást, mégis tudtak szórakozni. Minden fiatalnak fel kellene tenni a kérdést: a bálákon, a tollfosztókon mit csináltak anno? Néptáncoltak! A tánc egyfajta beszédstílus is lehet. Aki erre képes, az tudni fogja, hogy hogy válhat ez az egész az élete részévé.

Kárpátaljai vagy, a magyar néptánc művelése mennyire segít a határon túl is megőrizni az anyaország kulturális hagyományait?

Kárpátaljai vagyok, de magyarnak vallom magam. Nagyon-nagy mértékben segít a néptánc az anyaország kulturális hagyományainak a megőrzésében, közösség építő ereje is van. Egy táncházon belül megismertethetjük a felnövekvő nemzedékkel a magyarság hagyományait, táncait, énekeit.

Milyen a magyar néptánc elfogadottsága, népszerűsége ma Ukrajnában?

Ukrajnában nem beszélhetünk népszerűségről. Kárpátalján belül 2-3 éve 50-60 százalékkal nőtt a tánccsoportok száma, a falvakban is egyre gyakoribbak a táncházak.

Van olyan néptáncos, akit példaképednek tartasz?

Minden olyan embert példaképemnek tekintek, aki magyar néptánccal foglalkozik.

Hogy tartod formában magad? Egyénileg készülsz, vagy egyesülettel?

Egyénileg is sokat tanulok az idősebbektől vagy régi felvételekről, de az együttesemmel is. Rengeteg fellépésünk van külföldön és belföldön egyaránt.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó táncos lehessen? A veleszületett tehetség és a kemény munka milyen arányban állnak?

Véleményem szerint a kitartás és a kemény munka a legfontosabb. Természetesen tehetség is kell hozzá, különösen jó ritmusérzék.

Mik a távolabbi céljaid a táncban?

Két nagy álmom van: egyszer a Fölszállott a páva döntőjébe eljutni, a másik pedig, hogy elismert koreográfos válhasson belőlem, ha a fiatalok rám néznek, kedvet kapjanak a magyar néptánchoz.

Legközelebb hol láthatunk fellépni?

A következő fellépésem június 2-3-4-én lesz Biatorbágyon.

Németh Márton

 

 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya