IT hírek
:: 2014. március 9. - 13:44
Őseink útján: hagyomány és modernség találkozása

A Jobbik IT tisztségviselőivel készített interjúsorozatban most Lengyel Gábor alelnök mutatkozik be Nektek, aki többek között alapító tagja volt az ország első Ifjúsági Tagozatának, jelenleg önkormányzati képviselő Nyíregyházán. A szervezeten belül a sajtós megjelenéseket koordinálja, valamint kapcsolatokat keres más, hasonló értékrendű európai ifjúsági szervezetekkel is. Nyaranta szervezője a Hagyományőrző Gyermektábornak, hobbi szinten pedig a pálinkafőzésbe is belekóstolt.

Mesélj a kezdetekről. Hogyan kerültél kapcsolatba a Jobbikkal?

2006 végén az őszödi beszéd volt az, aminek hatására csatlakoztunk testvéremmel a Jobbikhoz. Úgy gondoltuk, hogy csak egy összetartó közösség lehet képes a változtatásra és ahelyett, hogy elapróznánk erőinket, egy olyan szervezetet kell erősítenünk, amelynek reális esélye van arra, hogy változást érjen el. Így kerültünk a Jobbikhoz. Fiatalos elánnal és hévvel kezdtünk el dolgozni a nyíregyházi alapszervezetben. Egy idő után Gyüre Csaba látott bennünk fantáziát és megkért minket arra, hogy alakítsuk meg az országban elsőként a Jobbik Ifjúsági Tagozatát. Mivel számos hasonló gondolkodású fiatalt ismertünk, ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy belevágunk. Így alakult meg az első – Szabó Gábor szavaival élve – „kalóz IT”. Ekkor még nem voltak meg azok a keretek, amik ma már jelen vannak az IT-ben. Úgy is mondhatjuk, hogy akkoriban félhivatalosan működtünk a Jobbikon belül. Igyekeztünk különböző rendezvényekkel megszólítani és megtalálni a nemzeti érzelmű fiatalokat, mára ez a munka kezd beérni, hiszen egyre több fiatal csatlakozik hozzánk.

Hogy mi motivált bennünket?  A tenni akarás!

 

Melyek azok a feladatok, amelyek az IT-n belül hozzád tartoznak?

Elsősorban az IT sajtómegjelenéseire figyelek, van a szervezeten belül egy csapat, amelynek a munkáját koordinálom. Próbálunk a lehető legtöbbször megszólalni az ifjúságot érintő kérdésekben, de ez korántsem olyan könnyű, mint azt sokan gondolnák. Mi nem akarunk abba az irányba elmenni, mint más pártok ifjúsági szervezetei, hogy minden bulvár hírre lecsapnak csak azért, hogy hallassák a hangjukat, de közben nem mondanak érdemben semmit. Mi arra törekszünk, hogy ezekre a kérdésekre érdemi választ adjunk, olyat, aminek tartalma is van, és ne csak üres mondatokból álljanak a közleményeink.

Az európai ifjúsági szervezetekkel kapcsolatban úgy gondolom, hogy azok a szervezetek, akik hasonlóan gondolkodnak Európáról és a hazájukról, mint mi, azokkal könnyen egymásra találunk. Ilyen például az Összlengyel Ifjúsági Mozgalom, akikkel a tavalyi évben írtuk alá az együttműködési megállapodást. De említhetném akár a Fiamma Tricolore fiataljait is, akikkel ugyan még nincs ilyen megállapodásunk, de az elmúlt időszakban szoros kapcsolatot sikerült kialakítanunk velük.

 

Milyennek látod a nyíregyházi fiatalok helyzetét? Önkormányzati képviselőként mely területeken igyekszel a segítségükre lenni?

A fiatalok helyzete Nyíregyházán semmivel sem jobb, mint az ország más területein, városaiban, sőt! Sajnos nagyon nehéz munkát találni, aminek következtében a fiatalok nagy része elhagyja szülővárosát és – jobb esetben – a fővárosban, esetleg az ország nyugati részén próbál álláshoz jutni. És ez nem sablon vagy betanult szöveg, hiszen már a nyíregyházi IT tagjai is megtapasztalták. Az elmúlt években több társunk kényszerült külföldre vagy éppen a nyugat-magyarországi régióba azért, hogy boldogulni tudjanak.

A helybeliek közül a legtöbben azzal keresnek meg, hogy valamilyen munkát találjunk számukra, de sajnos ebben nekünk nagyon kevés ráhatásunk van a Fideszes városvezetésre. Sokan vannak, akik végre önálló életet szeretnének kezdeni, és szociális bérlakást igényelnek, ehhez kérnek segítséget. Fiatal családoknál a legnagyobb probléma az, hogy a bölcsődék és az óvodák túlterheltek és nem tudják gyermekeiket elhelyezni. Képviselőtársammal, Vass Zoltánnal mindenben megpróbálunk segíteni, amiben csak tudunk, de a lehetőségeink igencsak korlátozottak.

 

Ha jól tudom, hobbi szinten pálinkákat készítesz, melyekkel különböző versenyekre is nevezel. Szeretnél majd komolyabban is foglalkozni vele a későbbiekben?

Nemrég kezdtem el érdeklődni a pálinkakészítés iránt. Szabolcsi gyerekként talán nem is meglepő. Rengeteg szakirodalmat szereztem be, amit folyamatosan tanulmányozok, és a leírtakat próbálom hasznosítani. Jelenleg saját magam „szórakoztatására” készítek pálinkákat, párlatokat, eddig inkább több mint kevesebb sikerrel. Készítettem már kíváncsiságból mandarinból és sütőtökből is párlatot, de szerintem a magyar ember ízvilágához a hagyományos gyümölcsökből készült pálinkák illenek inkább. Ezekkel igyekszem a legtöbb versenyre nevezni, mert a megmérettetéseken a szakmai zsűriben olyan neves bírák vannak, akiknek az észrevételei, kritikái fontosak ahhoz, hogy tovább fejlődjek, s úgy néz ki, jó úton haladok. A legutóbbi versenyre egy birs pálinkával neveztem és a közel száz pálinka közül – a szakmai zsűri pontjai alapján – a második helyezést értem el és kategóriagyőztes lettem. Terveim között szerepel, hogy komolyabban is foglalkozzak a szakmával, de még nagyon sokat kell tanulnom és tapasztalnom ezen a téren.

 

A Hagyományőrző Gyermektábor egyik szervezője is vagy. Hogy kell elképzelni magát a tábort? Milyen programokra számíthatnak a résztvevő gyerekek? A külhoni területekről is érkeznek hozzátok táborozni vágyók?

Idén lesz hatodik éve, hogy megrendezésre kerül a Hagyományőrző Gyermektábor. Ebben az évben is három turnust indítunk. A gyermekek megismerkedhetnek a Kárpát-medence magyar népművészeti, történelmi és irodalmi hagyományaival. Lovas nemzet lévén minden alkalommal készülünk egy lovas nappal, ahol a gyermekek megtanulhatják azt is, hogy hogyan kell bánni egy ilyen gyönyörű állattal. Van olyan nap, amikor a fegyvereké a főszerep. Az elmúlt öt év alatt nem volt olyan gyermek, aki a foglalkozás után ne tudta volna, hogy kell használni az íjat, a csatacsillagot, a kelevézt vagy például az ostort. Ezek mellett változatos kézműves foglalkozásokon is részt vesznek, hogy maradandó, saját alkotásokat is hazavihessenek a szüleiknek. Megismerkednek a rovásírással is. Az egyik legkedveltebb program a „Vadállatok nyomában” elnevezésű túra, amely során a közeli lankás területeken a táborunk lakói felfedezhetik a körülöttünk élő apróbb és nagyobb állatok által alkotott élővilágot, megismerhetik hangjukat, erényeiket, tulajdonságaikat. A napok zárásaként minden este tábortüzet rakunk, népdalokat éneklünk, majd a hangulatos jurtáinkban hajtjuk álomra fejünket.
Nem csak a történelmi Magyarország területéről érkeznek hozzánk táborlakók, hanem Németországból, Ausztriából is, de a tavalyi évben a tengerentúlról, New Jerseyből is jöttek hozzánk gyerekek, szóval egészen „nemzetközire” sikeredett a 2013-as tábor.

 

Ha azt kérdezném mi az a legfontosabb dolog, amit az IT-től kaptál, mit válaszolnál rá?

A feleségemet.

 

Készítette: Molnár Réka

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya