IT hírek
:: 2014. március 4. - 12:13
Az összetartás ereje

Czinege Dórát, a nemrég megalakult Tiszafüredi Ifjúsági Tagozat elnökét kérdeztük, akire méltán lehetnek büszkék családtagjai, barátai, s mi IT-sek is, hiszen taekwondo sportágban Európa bajnoki címmel is rendelkezik.

Törékenynek tűnő lányként férfias sportágat választottál magadnak. Miért pont a taekwondo mellett döntöttél?

Mielőtt rátaláltam volna a taekwondora, örökmozgó lányként sok más sportágat is kipróbáltam, például jártam mazsorett csoportba, lovagoltam, és egy rövid ideig karatéztam is. Egyiket sem éreztem magamhoz igazán közel, ezért tovább keresgéltem. 2007 tavaszán aztán megtört a jég, amikor egy barátnőm elhívott, hogy nézzem meg az edzésüket. Mondanom sem kell, azonnal a sportág szerelmese lettem, és a következő héten már én is a csapat lelkes tagja voltam. Hamar az életem részévé vált, köszönhetően annak az összetartásnak és hangulatnak, amit sehol máshol nem tapasztaltam meg.

Hányszor edzel egy héten, s mikor kezdtek jönni az eredményeid?

Heti háromszor két órát edzünk. Amikor elkezdtem csinálni a taekwondot, előnynek számított a mazsorettes múltam, hiszen jó ritmusérzéket hoztam magammal, ami a küzdősportokat tekintve elengedhetetlenül fontos tényező. Talán ennek is köszönhető az, hogy fél év múlva már fehérövre vizsgáztam, s rá egy évre, a sárgaövet megszerezve következett az első versenyem. 2011-ben lettem feketeöves, s ezzel egy időben már Magyar Válogatott kerettag voltam. Az azóta eltelt időszakban számos hazai és nemzetközi versenyen vettem részt, ahonnan - nagy örömömre - mindig éremmel tértem haza. 

Kicsit pontosabban, milyen érmeket sikerült megszerezned eddig, s mi az, amit mindenképpen el szeretnél érni?

Pár eredményem tehát: amire a legbüszkébb vagyok, azaz Európa bajnoki címem. Emellett kétszer állhattam a dobogó harmadik fokán szintén az Európa Bajnokságon, valamint többszörös Nemzetközi Kupagyőztes és háromszoros Magyar Bajnok vagyok. Ezek mögött az eredmények mögött rengeteg munka áll. A heti felkészüléseken túl otthon is folyamatosan edzek, nagyon sokat gyakorlok. Bár ez az élet lemondásokkal teli, mégis minden áldozatot megér nekem, mert a dobogó tetején állni leírhatatlan érzés. A sporttal még nagyon sokáig szeretnék foglalkozni, a célom az, hogy egyszer a Világbajnokságról is aranyéremmel térhessek haza. Az ide vezető út hosszú és küzdelmekkel teli, de mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy sikerüljön megvalósítanom az álmomat. A civil életben egyébként OKJ-s tanfolyamra járok és titkárnőnek készülök. 

Mi az, amit ettől a sportágtól kaptál, mennyiben változtatta meg az életedet? Van esetleg kedvenc történeted, amely a taekwondo-hoz kötődik?

Mindenképpen kitartóbb lettem, mint azelőtt voltam. Célt ad az életemnek, udvariasságra és önfegyelemre tanít. Van egy szuper edzőm, aki kihozza belőlem a maximumot, és egy olyan csapatom, akik között igazán otthon érzem magam. Éppen ezért minden fiatalt arra bátorítanék, hogy sportoljon, mozogjon, még ha nem is feltétlenül a taekwondot választja. Tanulságos történetem is van, ami az első Európa Bajnokságomhoz kapcsolódik. Egy orosz lány volt az ellenfelem. Két percen keresztül küzdöttünk, végig vezettem, aztán az orosz tíz másodperc alatt fordította meg a meccset s így ő nyert. Ebből nagyon sokat tanultam. Az utolsó pillanatig menni kell előre, s nem szabad feladni. Persze a legszebb emlékem is az EB-hez köthető. A dobogó tetején állva, látni az edzőm szemében csillogó örömkönnyeket, csodálatos dolog. 

A sport után beszéljünk egy kicsit a politikáról. Hogyan kerültél kapcsolatba az IT-vel? Miben szeretnétek elsősorban segíteni a helyi fiatalokat?

Először a Jobbikkal kötöttem szorosabb barátságot 2013 januárjában, ugyanis az edzőm lett a helyi szervezet elnöke, így én is beléptem. Az IT-vel kapcsolatban az osztálytársaim kerestek meg. Elmondták, hogy meg szeretnék alakítani és engem kérnének fel elnöknek, mert az alapszervezetnek is tagja vagyok, így valamivel több tapasztalattal rendelkezem. Elfogadtam a felkérést, mert fontosnak tartom azt, hogy megfelelő értékrendet kapjanak a tizen-huszonévesek, amit az IT-n belül megtalálhatnak, s mi átadhatunk nekik. Legfontosabb célkitűzésünk az, hogy élhetőbb jövőt teremtsünk a helyi fiataloknak, akik Tiszafüreden sajnos háttérbe vannak szorítva, nincs túl sok lehetőségük arra, hogy kikapcsolódjanak. Nincs szórakozóhely, ahová estéként eljárhatnának, ahol jól érezhetnék magukat. Ebből kifolyólag elég sokan választják elfoglaltságnak a rongálást, a törés-zúzást. Ezen mindenképpen változtatni szeretnénk. Emellett az egyik legfontosabb dolog jelenleg a kampányban való részvételünk, segíteni szeretnénk az alapszervezet munkáját s magát a Jobbikot, hogy minél jobb eredményt érjünk el a választáson. Úgy gondolom ebben az időszakban a fiatalokhoz is közelebb kerülhetünk. 

Mit üzensz az április 6-án először választó fiataloknak?

A politika világával még csak most ismerkedem, de lenne számukra egy üzenetem: hozzatok megfontolt döntést, vizsgáljátok meg a múltat, vessétek össze a jelennel, és szavazzatok a Jobbikra!

Molnár Réka

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya