MLSZ: évekre kitilthatják a renitens drukkereket - új gyakorlat kezdődik

Forrás: 
nemzetisport

A Magyar Labdarúgó-szövetség már korábban beharangozta azt a háromlépcsős gyakorlatot (megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés), amely az NB I ma kezdődő 22. fordulójában lép életbe. Az MLSZ célja a gyűlölet, a verbális erőszak, a gyalázkodó rigmusok, a mások provokálására, megsértésére alkalmas jelképek használatának száműzése a magyar stadionokból. A lehetséges szankciók között szerepel a klubok 300 ezer és 10 millió forint közötti pénzbüntetése, zárt kapus büntetés, végső esetben az eredmény megváltoztatása is, míg a vétkes szurkolókat több évre is kitilthatják a stadionokból. A szövetség ma ezzel kapcsolatban újabb közleményt adott ki, melyet változtatás nélkül teszünk közzé.

„Az MLSZ a hétvégi bajnoki fordulótól kezdve az OTP Bank Liga mérkőzésein bevezeti az UEFA háromlépcsős (megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés) gyakorlatát. A klubok az objektív felelősség elve alapján felelősséggel tartoznak szurkolóik sportszerű viselkedéséért.

A labdarúgás, a sport szellemiségével összeegyeztethetetlen, hogy a lelátókon rendszeresen megjelenik a gyűlölet hangja. Hogy ez az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik, lényegében mindegy, az ilyen megnyilvánulások semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába. Az MLSZ eltökélt abban, hogy – a klubokkal közösen – olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását.

A Magyar Labdarúgó-szövetség a hétvégi bajnoki mérkőzésekkel kezdődően bevezeti az UEFA által is alkalmazott háromlépcsős modellt. Amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak, a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot.

A beszüntetett mérkőzések ügyében a fegyelmi bizottság hoz döntést, a kiszabható szankciók a szigorodott fegyelmi szabályzat alapján súlyosak lehetnek a szervező sportegyesületre nézve. A kluboknak ezért alapvető érdekük, hogy egyértelművé tegyék szurkolóik számára: drukkolással segítik, ám a sportszerűtlen magatartással veszélyeztetik saját csapatukat. 

A diszkriminatív, rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt 300 ezer forinttól 10 millió forintig büntethető az érintett klub. Bővült a szankciók tára is, hiszen ennél súlyosabb fegyelmi vétség esetén akár zárt kapus eltiltást is kiszabhat a bizottság. A legsúlyosabb esetben pedig akár az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók 2–4 évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők 3–5 hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben. 

Már a stadionbiztonsági projekt tesztidőszakában, a közelmúltban is történtek példaértékű intézkedések a magyar stadionokban. A beléptető- és kamerarendszer elsődleges értelme az, hogy mindenki szurkolónak tekintendő addig, amíg olyat nem tesz, ami miatt vele szemben intézkedés szükséges. Összhangban a Fegyelmi Szabályzat szigorodásával, a háromlépcsős UEFA-rendelkezés bevezetésével, azok az egyesületek, amelyek – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e már kiépített kamerarendszerrel – egyértelműen igazolhatóan fellépnek azokkal szemben, akiknek viselkedése fegyelmi eljárást von maga után, lényegesen mérsékeltebb büntetésre számíthatnak. Hiszen a biztonsági projekt célja nem a klubokkal szembeni retorzió, hanem a stadionokba illő, a sporthoz méltó viselkedési kultúra megteremtése, betartatása.”

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya