IT hírek
:: 2012. április 18. - 22:33
Szemétszedési akció

Jobbik Mezőtúri IT - szemétszedésA tél végéhez közeledve, a meleg beálltával elolvad a leesett hó. Ez egy új folyamat kezdete, a tavaszé. Ugyanakkor egy másik dolog is eléggé szembetűnő ilyenkor. Az illegális szemetelők télen végzett tevékenykedése.<--break->

Felháborítónak tartjuk, hogy az emberek egy szűk csoportjában a környezetvédelem csak fogalmi szinten van meg, és a tél folyamán keletkezett szemetüket az utak mellé viszik ki (Igaz nem csak télen, de ilyenkor a legszembetűnőbb). Ennek apropóján a Jobbik Ifjúsági Tagozat mezőtúri szervezete nemrégiben megtartotta az első, egyben hagyományteremtő szemétszedési akcióját a Mezőtúrt Kétpóval összekötő Szolnoki út két oldalát érintve.

Az eseményre április 15-én, vasárnap reggel került sor. 7 órakor indultunk útnak, ekkor még nem is sejtve micsoda mennyiségű szemét fog összegyűlni a délelőtt folyamán. Az akcióban a tagozat 6 elszánt tagja vett részt, így könnyen felkaroltuk az út egész szélességét. Nem szeretném senkinek a nyugalmát megzavarni azzal, hogy milyen dolgokat találtunk, de úgy gondolom egy-két dolgot minimum meg kell említeni.

Az egyik bejáró mellett egész rekamiét találtunk, mellette körülbelül 3 zsáknyi szeméttel. A bejárótól nem messze az árokban lapult 2 egész szemetes zsáknyi befőttes üveg, persze az összes összetörve. Aztán jött talán a legijesztőbb, körülbelül 100-150 darab használt volt az árokba dobálva!

A gyűjtés közben felmerültek bennünk érdekes kérdések. Az egyik az, hogyha kihozták a várostól 4 kilométerre a befőttes üvegeket az útszéli árokba, akkor hogy nem volt képes beledobni a szelektív hulladékgyűjtőbe is? Úgy gondoljuk közelebb is lett volna, valamint az hasznos mindenki számára. De úgy tűnik, nem mindenki gondolkozik hasonlóképpen. A másik kérdésünk az úton közlekedőknek szólna! Miért olyan nehéz a kifogyott ásványvizes palackot hazáig elvinni és a szemetesbe kidobni? Talán többet fogyaszt az autó az extra könnyű pet palack súlyától? Nem valószínű!

A nap végére egy egész utánfutó telt meg a városlakók szemetével. Ez 450 kg körüli súlyt nyomott!

Az IT tagsága ezúton szeretné megköszönni Boldog István országgyűlési képviselőnek azt a lehetőséget, hogy a kétpói hulladék tárolóba ingyenesen lerakhattuk az összegyűjtött szemetet.

Végezetül pedig szólnék az illegális szemetelőkhöz! A szemétgyűjtés önkéntes alapon történt, szabadidőnket áldoztuk azért, hogy kulturáltabban nézzen ki az út széle. Nem azért dolgoztunk fél napot, hogy jövő ilyenkor ugyanezen a szakaszon kelljen ismét szemetet gyűjtenünk! Így kérünk mindenkit, tegye a kukába a szemetet, vagy vigye ki a kétpói szeméttározóba.

 

Amennyiben valaki mindezek ellenére a továbbiakban is a Szolnoki utat használja szemetesként, készüljön fel rá, hogy ha szemetelésen kapjuk több szeméttel fog a helyszínről távozni, mert a mások által kihordott szemetet is ő fogja elszállítani!


Nagy Csaba

elnök

Jobbik Mezőtúri Ifjúsági Tagozat

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya