IT hírek
:: 2017. március 10. - 10:50
Több mint 100 településen gyulladnak ma ki az égszínkék és arany mécsesek

Az székelyek szabadságáért áll ki ma a Jobbik Ifjúsági Tagozat is, hiszen sajnos a mai napig érezhető Erdélyben a magyarok román állam általi elnyomása. A rendszerváltás óta a mindenkori magyar kormányzat csak szavakban volt erős, helyes tettek alig kísérték a Kárpát-medencei nemzetpolitikánkat.

Különösen aktuális ez ma, a Székely Szabadság Napján, melyről immáron hagyományosan a Jobbik Ifjúsági Tagozata is megemlékezik évről évre. 1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat: Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak. Kéki Imre Krisztiánnal, az Ifjúsági Tagozat Nemzetpolitikai Kabinetének elnökével és Bihar megyei szervezőjével beszélgettünk.

Miért fontos a Székely Szabadság Napja az Ifjúsági Tagozatnak?

Az Ifjúsági Tagozat mindig kiemelkedő figyelemmel követte a határon túli eseményeket, és amennyiben egyezett az értékrendünkkel, támogatta is azt. A Székely Szabadság napja egy olyan megmozdulás számunkra, amit mellszélességgel támogatunk az anyaszervezetünkkel, a Jobbikkal közösen. Napjainkban egyre több a negatív fejlemény az erdélyi magyarság kapcsán: a román képviselők folyamatos harcot vívnak a nemzeti jelképeink ellen, magyar iskolákat szüntetnek meg, magyar feliratokat távolítanak el, magyar embereket minősítenek terroristának. Egyetlen megoldás maradt, az önrendelkezés, amit mi is támogatunk! Nem utolsó sorban tagjaink között számos olyan fiatal van, akik az elcsatolt területekről érkeztek a szebb jövőt keresve, de családjuk még otthon próbál megmaradni magyarnak.

Mivel készültök erre a napra?

Az Ifjúsági Tagozat a kezdetektől kiáll a székely szabadság mellett, így minden évben készülünk valamilyen akcióval. Idén is jelen leszünk Marosvásárhelyen egy üzenetet tartalmazó molinóval, az idei tisztújító kongresszusunkon készültünk egy képpel direkt erre az alkalomra, továbbá elmondhatom, hogy csak az Ifjúsági Tagozat készül egy országos akcióval. Országszerte több mint 100 településen fogják pohárba rakott mécsessel kirakni és kivilágítani a székely zászlót.

Milyen határon túli kapcsolatokat erősítő akcióitok vannak még?

Számunkra kiemelt fontossággal bír a határon túli jelenlét, amit számos esemény is megmutat. Az eddigi  legnagyobb ilyen szervezésünk talán az Ifjúsági Tagozat nyári tábora, melyet éveken át Erdélybe, az EMI-táborba szerveztünk, minden évben több mint 200 fiatalnak esélyt adva, hogy egy tartalmas hetet töltsön Erdélyben. Továbbá több ifjúsági szervezettel ápolunk jó kapcsolatot, kölcsönös meghívásaink vannak kongresszusokra, vezetőképzőkre és nagyobb rendezvényre egyaránt.

És miben nyilvánul meg az IT felelősségvállalása?

„Minden magyar felelős minden magyarért!” – mondja Szabó Dezső. Ezzel a gondolattal az IT teljesen azonosul. Rengeteg karitatív akciót is szervezünk a gúnyhatáron túl, gondolok itt akár egy kis tűzifa hasogatásra felvidéki Berzétén vagy a könyvgyűjtő akcióinkra, melyekkel minden évben határon túli magyar iskolákat tudunk támogatni. Tavaly külön adománygyűjtéssel készültünk rossz körülmények között élő délvidéki magyar idősek számára. A Jobbikkal közösen szerveztünk ruha, étel és tisztítószer gyűjtést, hogy segíteni tudjunk a kárpátaljai magyar rászorulókon és rengeteg dolgot tudnék még felsorolni. Felelősek vagyunk a Kárpát-medencei magyarság gondjaiért is, és igyekszünk akár a lehetőségeinken túlmutatva is segíteni rajtuk.  

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya