IT hírek
:: 2013. július 2. - 17:08
KÖZLEMÉNY - Több százezer szakmunkást lehetetlenít el a Fidesz tehetetlensége

A Jobbik Ifjúsági Tagozat felháborítónak tartja, hogy míg a kormány a szavak szintjén igyekszik tenni a szakmunkásképzés felemeléséért, addig tetteivel, tétlenségével és a számukra átadandó közismereti tudás visszaszorításával soha nem látott mélységekbe taszítja szakmunkások százezreit. A tanév befejeztével ismét meg kell állapítanunk, hogy a kormánypártok ígéretei ellenére a pályakezdő szakmunkás fiatalok ismét zsákutcába kerültek.

 
A Jobbik IT szerint hiába vezették be a duális rendszerű, hároméves képzési formát, a minőségi szakképzést nem sikerült megteremteni, ennek hiánya pedig alapjaiban gátolja a nemzetgazdaság fejlődését. Nem kisebb problémát jelent, hogy fizetőképes piac hiányában több százezren nem tudnak elhelyezkedni. A munkavállalást nehezíti, hogy a munkáltatók szívesebben alkalmaznak betanított munkásokat, hiszen számukra alacsonyabb munkabért kell fizetniük. Azok pedig, akik mégis el tudnak helyezkedni, minősíthetetlenül alacsony, a diplomásoknak járó átlagfizetés felét jelentő munkabérben részesülnek.
 
A területen tapasztalható visszásságok is mutatják, hogy a beígért egymillió munkahely csak a Fidesz propagandájának jól hangzó része volt és a szakmunkásoknak járó valódi megbecsülés is még mindig várat magára. A Jobbik Ifjúsági Tagozat szerint a szakmunkásképzés valódi reformjára, a fizetőképes piac megteremtésére, a piaci igényeknek megfelelő képzésre, a betanított munkások előtérbe helyezésének megszüntetésére és a bérek szintre hozására van szükség ahhoz, hogy a szakmunkások helyzete javulni kezdjen és csökkenjen a minden eddigi értéket felülmúló szakemberhiány.
 
Takács Adrián, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke
 

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya