Hibaüzenet

A megadott temporary://filehtQwH8 fájl nem másolható, mert a célkönyvtár nincs megfelelően beállítva. Ez a fájlok vagy könyvtárak jogosultsági problémáinak esetében gyakran előfordul. További információ a rendszernaplóban található.
IT hírek
:: 2012. április 10. - 15:26
Törvénytelenül - az ifjúsági törvény hiányáról

Melyik törvénytervezet dicsekedhet azzal, hogy az elmúlt 12 évben háromszor is elkészült a végleges változata, mindháromszor el is kezdte tárgyalni az Országgyűlés, de egyik alkalommal sem sikerült végül elfogadni? Ez a kétes dicsőség az ifjúsági törvényt illeti.<--break->

Már megint valami földtől elrugaszkodott elméleti, a valós problémákat nem orvosló ügyről van szó – gondolhatják egyesek. Azonban korántsem így van. A korábbi cikkekben említett gyakorlati problémák, mint például a diákmunka, az érdekképviselet, a diáksport vagy az önkéntesség kérdése közül számos fel sem merülhetne, illetve könnyebb lenne a megoldásuk, ha ezt az alapokat megteremtő törvényt nem szabotálná el minden egyes kormány. Nem tehetjük meg tehát azt, hogy ne érintsük ezt a témát sorozatunkban.

Cikksorozatunk egyik korábbi részében elemeztük azt, hogy hazánk azzal „büszkélkedhet”, hogy az EU-s országok közül egyedül nálunk sincs egy legitim, a fiatalokat teljességét lefedő érdekérvényesítő szervezet. De hogy még egy „örömhírt” közöljük a fiatalokért aggódókkal, nem csak ebben vagyunk különlegesek, hanem abban is, hogy nálunk bizony az az ifjúsági törvény sem létezik, ami az uniós országok zömében igen. Pedig nem egyszer történt erre kísérlet: először 2000-ben, majd 2006-ban, végül 2009 végén öltött konkrét formát, ám végül az Országgyűlés egyik alkalommal sem fogadta el.

 

A köpönyegforgató magatartás mintapéldája

A törvény kapcsán érdemes egy kicsit visszaemlékezni arra, hogy miként is változott a Fidesz véleménye attól függően, hogy ellenzékben vagy kormányon vannak.

Még a Gyurcsány-kormány idején, az első kudarcos törvényalkotás után egy úgynevezett Nemzeti Ifjúsági Stratégia készült, csaknem négy éven keresztül. Az akkori ellenzék pótcselekvésnek tartotta az ötletet, ennek megalkotása helyett a régóta hiányzó jogszabályt követelte. A Fidesz akkor még ragaszkodott az ifjúsági törvény megalkotásához, Rétvári Bence képviselőjük így fogalmazott „jól láthatóan hiányzik az ifjúsági törvény”. De nem csak ő, hanem a Fidelitas lánglelkű üdvöskéje, Ágh Péter is ezt hangoztatta tántoríthatatlanul az Országgyűlésben. Bizakodva tekintett tehát minden ifjúságpolitikai szakember, vagy a témával foglalkozó fiatal a fülkeforradalmi változás után a jövőbe. De ekkor jött a fekete leves.

A kormányváltás után ugyanis hamar kiderült, hogy ami ellenzékben fontos volt, többé valahogy mégsem az. Egy évvel ezelőtt Farkas Gergely törvényt firtató interpellációjára Halász János államtitkár még próbálta magyarázni a bizonyítványt, hogy tervben van a törvény. Ám egy két hónappal ezelőtti szakmai megbeszélésen a NEFMI osztályvezetője, Téglássy Kristóf már egyértelművé tette, hogy törvény nincs napirenden. Olyan álságos indokot kanyarintott erre, hogy azt nehezen bírta ki bárki mosolygás nélkül. Ugyanis arra hivatkozott, hogy „most épp olyan mennyiségű és rendkívül fontos törvényt kell alkotni, hogy ebbe a menetrendbe már nem fér bele sajnos”. Miközben tudjuk jól, hogy ha érdekükben áll, akár egy nap alatt megalkotnak egy törvényt és felrúgnak minden szabályt, vagy épp újraírják a Házszabályt (lásd például az egyenruhás bűnözést elítélő törvényüket, amit egy nap alatt alkottak meg és fogadtattak el a Házzal).

 

Ez lenne a megoldás?

Tényleg, miért is lesz jobb nekünk egy ifjúsági törvénytől? Ettől majd lesz munkája egy fiatalnak? Esetleg lakása? Sajnos ennyire nem egyszerű a helyzet. A törvény önmagában nem ezeket a mindennapi gondokat oldja meg, de megteremti az alapot arra, hogy például minden egyes, az Országgyűlés által tárgyalt javaslatnál a fiatalok érdekei figyelembe legyenek véve, szempontjai beépüljenek a törvénybe. Ez azért nem elhanyagolható előrelépés lenne a jelenlegi helyzethez képest, amikor semmi ilyen kötelezettség nincs.

Ezen átfogó és fontos általános szempont mellett azonban számos kisebb jelentőségű ügyben is előrelépés történhetne a törvény segítségével. Rendeződhetne például az ifjúsági referensek régóta átláthatatlanná vált helyzete. Ez a pozíció eredeti terv szerint minden egyes településen létezne, ami óriási előrelépés lenne az adott település fiataljai szempontjából. Hisz lenne mindenhol egy olyan szakember, akihez a helyi fiatalok segítségért fordulhatnak, tanácsot kérhetnek, aki összefogja őket, programokat szervez nekik, képviseli a problémájukat az önkormányzat előtt stb. Ez korábban egy működő rendszer volt, csak amikor a különböző színezetű kormányzatok a pénzkivonás lehetőségét keresték, elsőként ezek a pozíciók estek áldozatul.

Egy ilyen törvény rögzíthetné azt is, hogy az éves költségvetésből ifjúsági célra mennyi pénzt kell fordítani, ezáltal kiszámíthatóvá tenné a forrásokat és megszűntetné annak lehetőségét, hogy az aktuális kormány egyik évről a másikra drasztikusan lecsökkentse az erre a célra szánt támogatásokat, mint ahogy az eddig megtörtént már nem egyszer.

Szintén rendet teremthetne végre ez a törvény az ifjúsági önkormányzatok kaotikus és gyéren működő rendszerében. Jelenleg sajnos talán 100 és 150 között van azon települések száma, ahol egyáltalán létezik ilyen testület, ahol tevékenykedik az önkormányzathoz hasonló módon a fiataloknak ez a szervezete, mely egyrészt elősegíti közéleti aktivitásuk növelését, másrészt képviseli is érdeküket.

Ez csak néhány kiragadott példa volt, de talán a továbbiak felsorolása és elemzése nélkül is érzékelhetjük, hogy olyan dolgokat szabályozna ez a törvény, ami nem lényegtelen egy tízen-huszonéves számára.

 

Itt az idő, hogy a jövő elkezdődjön!

Miután tulajdonképpen az ifjúság jelenlegi sanyarú helyzetét ezen törvény és a valódi érdekképviselet hiánya alapozta meg, ha ezeket sikerülne pótolni, akkor a mindennapi gyakorlati problémák sokkal könnyebben, gyorsabban orvosolhatóak lennének. A Jobbik éppen ezért következetesen kiáll az ifjúsági törvény szükségessége mellett, szorgalmazza ennek megalkotását. Mindezt természetesen úgy, hogy azt komoly társadalmi egyeztetést előzze meg és az érintett szervezetek lehető legszélesebb köre vegyen részt benne.

 

Jobbik Ifjúságpolitikai Kabinet

Egyetértesz a cikkel? Vagy más véleményed van a témáról? Esetleg személyes élményedet osztanád meg velünk? Ne tartsd ezeket magadban, hanem írd meg nekünk az ifjusagpolitika kukac jobbik pont hu címre, hogy aztán közzétehessük a legfontosabb és legérdekesebb véleményeket, írásokat.

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya