Oktatás
:: 2013. május 11. - 20:37
Újra becsapták a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat

A Jobbik Ifjúsági Tagozat megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy az oktatási kormányzat ismét megszegte a felsőoktatás finanszírozásával kapcsolatban tett korábbi ígéretét. A Jobbik az Országgyűlésben már felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményeknek drasztikusan csökkenteniük kellett a hallgatói juttatásokat egy részét, mert a Minisztériumtól nem kapták meg az erre szánt normatíva teljes összegét. Akkor azt ígérték, hogy megkapják.

Most szétosztottak 10 milliárdot a Felsőoktatási és Strukturális Alapból működési célra, de a hallgatói juttattatásokra beígért és jogosan járó pénzt nem biztosítják, vagyis becsapták az intézményeket és a hallgatókat. Azt várják el a rossz anyagi helyzetben lévő egyetemektől és főiskoláktól, hogy ebből a működési célra járó összegből pótolják ki a juttatásokat is. A vidéki intézményeket most ugyan nem büntették az elosztásnál, viszont az a két intézmény, ahol a legdrasztikusabban kellett csökkenteni a hallgatók támogatásait igen rosszul járt. Az ELTE esetében például a juttatásokra 500 millióval kevesebbet kaptak, míg most működésre mindösszesen 200 millióval kárpótolják őket.

A Jobbik Ifjúsági Tagozat felszólítja az Kormányt, hogy azonnal hagyjon fel a felsőoktatás jelenlegi kaotikus finanszírozási rendjével és biztosítsa az intézmények számára a működéshez és a hallgatók juttatásainak kifizetéséhez szükséges teljes összeget. Az Ifjúsági Tagozat szerint meg kell szüntetni az elmúlt három év rossz gyakorlatát és meg kell teremteni a kiszámítható és az ágazat működést biztosító finanszírozást. Elég volt a forráskivonásokból, elég volt a zárolásokból, elég volt az alamizsnából, elég volt az ad hoc intézkedésből.

Merkwart Krisztián

Jobbik Ifjúsági Tagozat, alelnök

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya