IT hírek
:: 2014. szeptember 13. - 12:17
Vendégségben a török kormánypártnál

Az augusztus 10-i köztársasági elnökválasztás alkalmából a Törökországot kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AK Parti) Ifjúsági Tagozata a világ minden pontjáról meghívta barátait, hogy élőben kövessék végig a történelmi pillanatot, amikor a török nemzet történelmében először közvetlenül választja meg államfőjét, Recep Tayyip Erdoğant. A meghívottak között volt Bernáth Georgina, a Jobbik külügyi kabinetének hivatalvezető-helyettese, valamint Szalay Szabolcs, a Jobbik Ifjúsági Tagozat Külügyi Stábjának vezetője is.

A hat napos találkozó során mintegy 120 vendéget fogadtak Isztambulban és Ankarában. A program során értékes politikatudományi és történelmi előadások meghallgatására nyílt lehetőség az isztambuli SETA Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatóintézetben.

Ankarában Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök és elnökjelölt kampányzáró nagygyűlésén vehettünk részt. A majdnem negyven fokos hőség ellenére az ország vezetőjét végeláthatatlan tömeg várta. Erdoğan beszéde nem okozott csalódást, számunka pedig külön öröm volt, hogy az AK Parti Ifjúsági Tagozatának elnöke, Zafer Çubukçu és alelnöke, Osman Timurtaş is velünk tartott.

A nagygyűlést követően az AK Parti Ifjúsági Tagozata által tartott fogadáson Furkan Çako, a macedón kormány török nemzetiségű minisztere is megjelent. Szerencsére a Miniszter úr szoros programja ellenére is tudott ránk egy kis időt szánni, így bemutattuk neki pártunkat, valamint pár szót váltottunk a határokon kívül rekedt magyar, illetve török közösségek helyzetéről.

A következő napon az AK Parti impozáns, tíz emeletes székházában meghallgattuk Yasin Aktay, az AK Parti külügyekért felelős alelnökének, Cemalettin Haşimi, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének, valamint Meryem Göka asszonynak, a párt nőtagozatának elnökének előadásait.

A választás napján a párt székházában vártuk az eredményt Mevlüt Çavuşoğlu EU-ügyi, és Akif Çağatay Kılıç ifjúsági és sportminiszter társaságában. Az 52 százalékos, magabiztos győzelem kihirdetése után pedig a székház udvarán a párt támogatóival találkozva megtapasztalhattuk, hogyan ünnepelnek a törökök: zeneszóval és tánccal.Recep Tayyip Erdoğan, az ország frissen megválasztott miniszterelnöke éjfélkor jelent meg a székház erkélyén, hogy a török zászlókat lengető tömeg bejelentse történelmi győzelmét, valamint leszögezze, hogy országát sem nemzetiségi, politikai ellentétek, sem pedig külföldi államok beavatkozása nem fogja megakadályozni céljai beteljesítésében.

A választásokon 52 százalékos győzelmet arató AK Parti általi meghívásunk, látogatásunk sikere, valamint az egyéb országokból érkezett küldöttségekkel folytatott beszélgetéseink meggyőzően cáfolják azt a híresztelést, hogy a Jobbiknak nincsenek, és nem lehetnek külföldi partnerei. Küldöttségünk bebizonyította, hogy noha fiatal pártként még nem lehetünk mindenki számára ismertek, világnézetünk, céljaink más országok kormányzó pártjai között is elfogadásra találnak, külügyi ismereteink pedig minden szakmai elvárásnak megfelelnek. Reméljük, hogy a most augusztusban megkezdett együttműködésünk sikeres lesz és elvezet minket a szebb jövőhöz, melyet Magyarország számára elképzelünk.  

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya