Az önképzésről

Az önképzésről

„A tudás hatalom”

„Vedd és olvasd!”

„Ép testben ép lélek"

Programjaink

Az önképzés nem más, mint önmagunk szellemi-lelki-fizikai képzése és művelése, amely elengedhetetlen, és amely folyamatos munkát igényel, hiszen nem elégedhetünk meg a középszerűséggel. Olyan, mint a tüdőnek a friss levegő, amely nélkül légzési zavaraink lennének. Ennek ellenére elgondolkodtató a KSH 15–74 éves népesség napi időfelhasználását vizsgáló felmérése (2010), amely azt mutatja, hogy az iskolarendszeren kívüli önképzésre a napi átlag időráfordításunk mindössze 3 perc.

A tanulás, a tudás megszerzése nem zárható az iskola falai közé, hanem – állandóan változó világunkban – folyamatos tevékenység kell, hogy legyen. Ez nem csak a világ eseményeinek jobb megértéséhez segíthet hozzá, hanem az egyéni boldogulásunk első számú eszköze is. Társadalmi szinten az önképzés egyúttal egyéni és nemzeti versenyképességünk, nemzetközileg pedig szellemi fölényünk biztosításának kulcsa.

Milyen szempontjai, lehetőségei és formái vannak az önképzésnek?

  • Az első lépés: elszántság és akarat „Tőlünk függ minden, csak akarjunk!” (Széchenyi István)
  • Alázat és nyitottság új ismeretekre.
  • Igényesség és minőség jegyében.
  • Szánjunk időt rá! Megéri…
  • „A tudás hatalom” – ne legyünk felszínesek, kutassuk a mélységeket, tegyünk szert komoly és valódi ismeretekre, amelyek alapként szolgálhatnak életünkben.
  • „Nemcsak kenyérrel él az ember…” – Kulturális gazdagodás – színház, opera előadások, könyvtárak felkeresése, kulturális fesztiválok, komolyzenei koncertek…
  • „Vedd és olvasd!” – Látókörünk szélesítésének, gondolkodásunk mélyítésének és szemléletmódunk alakításának egyik legkiválóbb kulcsa az olvasás. Vegyük hát kézbe a könyvet, legyen az akár szépirodalom, regény vagy vers, tudományos vagy szórakoztató mű, politikai, történelmi vagy ismeretterjesztő, és gazdagítsuk és képezzük vele önmagunkat!
  • „Ép testben ép lélek” – az ember test és lélek egysége, vagyis a lelki-szellemi igényeink mellett a testi, fizikai képzésre is ügyelnünk kell. Így leszünk harmonikusak. A rendszeres testmozgás, a sport és az edzés, valamint a helyénvaló táplálkozás nem valamiféle mellékes luxustermék, hanem alapvető igényünk az egészséges élethez. És az önképzés egyik kiváló, tudatos útja is. Legyünk sportnemzetből sportoló nemzetté!