Gyakorlat teszi a mestert!

Nyitólap

A Jobbik Ifjúsági Tagozat javaslatai

Egyetemi hallgatók mondták

Online Panaszkönyv

Hallgatunk a hallgatókra

Segítünk!

Gyakornoki Program a Jobbiknál

Írj nekünk!

 

Gyakorlat teszi a mestert!

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának kampánya a szakmai gyakorlatokkal kapcsolatos problémák megoldásáért

A Jobbik Ifjúsági Tagozat országos kampányt indít „Gyakorlat teszi a mestert”címmel a felsőoktatási szakmai gyakorlatok körüli problémák kapcsán - mondta Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője a kampány kezdetét bejelentő sajtótájékoztatón.

A Jobbik Ifjúsági Tagozat 2016 novemberében útjára indítja a „Gyakorlat teszi a mestert!” elnevezésű kampányát. A kampány több célból hívtuk életre. Egyrészt fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a kormány figyelmét azokra a területekre, melyekről kevesebb szó esik a mindennapokban: ilyen volt például a diákmunkás visszaélésekkel kapcsolatos kampányunk. Úgy gondoljuk, hogy a szakmai gyakorlatok kérdésköréről, az ezzel összefüggő problémákról kevesebb szó esett, így szeretnénk felhívni erre a közvélemény és az ország vezetésének figyelmét is, hogy ezen problémákat megoldjuk.

A kampány másik fő célja, hogy lehetőséget teremtsünk arra, hogy elmondhasd panaszaidat, hogy azokra képzett jogászaink segítségével megoldást találjunk. Nem kaptad meg a kötelező juttatást? Kihasználtak? Legyen bármilyen problémád, mi megpróbálunk segíteni!

Szintén nagyon fontos része kampányunknak, hogy bemutassuk azt, hogy a különböző problémákra milyen válaszainak vannak, illetve milyen további javaslatai vannak a Jobbik Ifjúsági Tagozatának.

Mi is a probléma a szakmai gyakorlatokkal?

Kevés gyakorlati hely, valódi munkatapasztalat helyett fénymásolás…

A kötelező szakmai gyakorlatok célja, hogy a hallgatók valós munkatapasztalatot szerezzenek. Ennek ellenére számos esetben tapasztalhatjuk, hogy a gyakorlati helyen eltöltött idő ellenére a hallgatók tudása nem gyarapodik. A problémák a megfelelőnek vélt gyakorlati hely megtalálásával kezdődnek, majd ha megvan a megfelelő vállalat vagy intézmény, a problémák sora a szükséges papírmunka elvégzésének többletterhével folytatódik. Az egyik legáltalánosabb probléma, hogy a gyakornokok a valódi szakmai munka helyett fénymásolnak vagy iratot rendeznek. Szintén komoly probléma a gyakorlati munkáért járó nevetségesen alacsony juttatás mértéke is. Szinte mindenütt előforduló probléma az ellenőrzés is, hiszen a felsőoktatási intézmények kapacitás híján nem tudják megfelelően ellenőrizni a szakmai gyakorlatok elvégzését, illetve azok minőségét.

Mit tett a Fidesz-kormány a minőségi szakmai gyakorlatokért?

Tovább rombolta az amúgy is rossz helyzetben lévő magyar felsőoktatást, forrásokat vont ki az ágazatból. Új jogszabályokat fogadtatott el, melyek sajnálatos módon olyan kiskapukat tartalmaznak, amik lehetővé teszik, hogy a szakmai gyakorlatot töltő hallgatókat kihasználják egyes munkaadók, vagy releváns szakmai tudást adó munka helyett 8 általánost sem igénylő feladatokat végeztessenek velük. Fontos lenne kizárni azokat a gyakornoki helyeket, ahol méltatlanul bánnak a diákokkal vagy szintén fontos lenne, hogy a fiataloknak legyen lehetőségük értékelni a gyakornoki helyeket, miután elvégezték a gyakorlati idejüket. Ennek érdekében semmit sem tett a kormány.

A Fidesszel ellentétben a Jobbik – a fiatalok pártjaként – számos, az ifjúságot érintő kérdéskört folyamatosan napirenden tart. A Jobbik IT korábban kampányt indított a diákmunkával kapcsolatos visszaélések ellen, konzekvensen követeli a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, illetve igyekszik megértetni a kormánnyal, hogy a fiatalok nem kalandvágyból vándorolnak külföldre.

 

 Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője, oktatással foglalkozó politikusa hétről hétre felveti a parlamentben a fiatalokat érintő problémákat. Több alkalommal szót emelt a szakmai gyakorlatok körüli visszásságok megszüntetéséért is.
Sajnos a kormány részéről eddig leginkább csak mellébeszélést hallhattunk, a gyakorlatban pedig nem történt semmilyen pozitív fejlemény, így a jobbikos képviselő szeptemberben újra számon kérte a fideszeseket. Kellemes csalódás ezúttal sem ért minket az államtitkári válasz után.