A 17 legvadítóbb magyar hely a BuzzFeed szerint

Forrás: 
szeretlekmagyarorszag.hu ; BuzzFeed

Emlékeztek a 33 magyar ételre, ami meghódította a világot? Úgy tűnik a BuzzFeed nem tud betelni hazánkkal, és egy újabb listát állítottak össze. Szerintük többek között a Budai Várért, Debrecenért, Pécsért, a Szigetért, az Őrségért és a disznóvágásért kell Magyarországra jönniük a turistáknak. Egy-két sorban tippeket is adnak, olvassátok el őket, némelyik igazi telitalálat!

1. Budai Vár

Nem véletlen szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Hegyoldal, építészet és folyó talán világszinten legjobb kombinációja.

Tipp: Látogasd meg a várnegyedet sötétedés után, amikor ki van világítva!


Fotó: Nagy Anita

2. Hortobágy

Ez a magyar Alföld legletisztultabb vidéke, vitathatatlanul a legalföldebb alföld egész Európában! Érdemes meglátogatni gyönyörű naplementéi, a gémes kutak és a magyar cowboyok, a csikósok mutatványai miatt.

Tipp: Nézd meg a Kilenclyukú hidat, a Hortobágy ikonját.


Fotó: Kardos Ildikó


Fotó: Kardos Ildikó

3. Pécs

Kellemes mediterrán éghajlat, Európa legészakibb mecsete, pezsgő éjszakai élet és rengeteg egyetemista teszi Pécset Magyarország második legjobb városává. Nem mérete, hanem minden más miatt.

Tipp: A közeli Villány falujában találhatod az ország legjobb vörösborát. Bármelyik helyi borászatot érdemes kipróbálni.


Fotó: Kardos Ildikó

4. Hollókő

Magyarország számos falujában ápolják a helyi tradíciókat, de Hollókő kiemelkedik mind közül. Festői környezete, öreg házai és a több színben pompázó helyi viselet kihagyhatatlanná teszi a régi értékeit megőrző magyar falut.

Tipp: Húsvétkor menj, amikor a helyi férfiak vödörrel locsolják a hölgyeket.


Fotó: Kardos Ildikó


Fotó: Kardos Ildikó

5. Siófok

Pont mint Ibiza! A Balaton, Közép-Európa legnagyobb tavának déli partján fekszik Siófok, ami egész nyáron egy partivárossá alakul. Gyönyörű magyar nők, napsütés és klubok, ahol reggelig dübörögnek a bulik.

Tipp partyarcoknak: Néhány kilométerrel odébb, Zamárdiban rendezik meg az ország legnagyobb elektronikus zenei fesztiválját, a Balaton Soundot.


Fotó: Mag Veronika

6. Esztergom

Magyarország szellemi otthona egy bájos város, közepén egy impozáns bazilikával, a Duna túloldalán kilátás Szlovákiára. Ez az ország egyik legrégebbi városa, és szó szerint történelmet lélegezhetsz be minden sarkán.

Tipp: Soha ne említsd magyaroknak, hogy tetszett a Duna szlovákiai oldala.


Fotó: Mervai Márk

7. Zsidó hagyományok Budapesten

Tudtad, hogy Budapesten található Európa legnagyobb zsinagógája? Magyarországon párját ritkító módon pezsdült fel a zsidó élet az elmúlt évtizedben, és a 7. kerületben, a tradicionális zsidónegyedben legalább annyi kalapos úriember található, mint menő kávézó és pub.

Tipp: A kacskaringós Kazinczy utca a leghangulatosabb látnivaló a környéken.


Fotó: Mervai Márk

8. Balaton-felvidék

Több látnivalót találsz a Balaton északi partján található fennsíkon, mint gondolnád: vulkánok, lenyűgöző szőlőskertek (ahol megkóstolhatod a termést is), kulturális fesztiválok, kanyargós bicikliutak és persze gyönyörű kilátás a tóra.

Tipp: A tihanyi apátság dombján beláthatod szinte az egész Balatont, maga az épület pedig Magyarország egyik leglenyűgözőbb temploma.


Fotó: Mag Veronika


Fotó: Lintz Gyula

9. Aggtelek

Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere valahol egy elvarázsolt erdő és egy mesebeli királynő palotája között helyezkedik el. Nem csoda, hogy ez is szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Tipp: A barlang fele Szlovákia területéhez tartozik, bizonyos napokon a látogatók a föld alatt is átléphetik a határt.


Fotó: Lintz Gyula


Fotó: Wikipédia

10. Sziget

Van egy sziget a Dunán, ami minden augusztusban teljesen megőrül. Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválját szervezik itt már több mint 20 éve, ami mostanra akkorára nőtte ki magát, hogy a tömegesen érkező holland, francia és olasz látogatók lassan lekörözik a magyarok számát.

Tipp: Ha itt vagy, nézz körül Budapesten! Számos látogató ezt csinálja.


Fotó: Mervai Márk

11. Debrecen

Nem hiába hívják a „kálvinista Rómának” Magyarország második legnagyobb városát. A szorgalmas helyiek hatalmas templomot építettek a főtérre, és aligha található az országban máshol még egy ennyire rendben tartott várost.

Tipp: A helyi focicsapat a legjobb az országban. Nézz meg egy meccsüket, ha van rá lehetőséged.


Fotó: Bódis Krisztián

12. Őrség

Erre a félreeső vidékre jönnek hétvégi pihenésre a városlakók. A térképen alig látszik, és több faluban kimondhatjuk, hogy évszázadok óta nem történt semmi.

Tipp: Nehéz kiválasztani a legjobbat, de talán Őriszentpétert a leginkább érdemes meglátogatni.


Fotó: Wikipédia

13. Szentendre

Igaz, csak egy pár megállót kell HÉV-ezni Budapestről, hogy eljussunk ide, de Szentendre egy teljesen más világ. Magyar művészek és bohémok kedvelt lakhelye, macskaköves utcái és különös kávézói mágnesként vonzza ide a turistákat.

Tipp: Nagyon közel van a régi magyar királyi székhely, a visegrádi kastély, amit Szentendrével együtt egy nap alatt kényelmesen be lehet járni.


Fotó: Nagy Szabolcs


Fotó: Lintz Gyula

14. Budapesti fürdők

Legyen fedett vagy szabadtéri, modern vagy középkori, gőzfürdő vagy szauna, a budapesti fürdők csodálatos sora kielégít minden vízzel kapcsolatos igényedet. Szó szerint tucatnyi fürdő közül választhatunk a termálvízben bővelkedő városban.

Tipp: Jól válaszd ki, melyik fürdőbe mész – van olyan, amit csak férfiak látogathatnak. 


Fotó: Nagy Anita

15. Tokaj

Nem véletlen hívják az itteni aszút a királyok borának: egy régi burgundi vörösbor is csak minőségi szőlőlének számít ahhoz képest, hogy mi terem az északkelet-magyarországi domboldalakon. És még az árába sem fogsz belehalni.

Tipp: Mádban foglalj szállást, a környéken a legjobb hoteleket és éttermeket találod ott.


Fotó: Kardos Ildikó


Fotó: Kardos Ildikó

16. Ecseri piac

Elképesztő mennyiségű csecsebecsét és gyűjtőtárgyat találhatsz ezen a Budapest melletti bolhapiacon. Kéne egy 1953-as kommunista medál? Esetleg egy 1753-ban készített fonott szék? Az Ecseri úton megtalálod.

Tipp: Ne csak az árut nézegesd, az eladók nagy része talán még azoknál is izgalmasabb.


Fotó: Huszár Boglárka

17. Disznóvágás

Így nevezik a magyarok a disznó leölésének rituáléját. Próbáld meg kimondani a kötelező hajnali ötös pálinka-körök után! A disznóvágás elénk tárja Magyarország részeges, zsíros és véres oldalát, vegetáriánusoknak és finnyásaknak egyáltalán nem ajánljuk.

Tipp: Külföldiként visszautasíthatod a feleseket. Tudják a magyarok, hogy puhányok a külföldiek.Forrás: BuzzFeed

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya