A szkíta tetoválás rejtélye

Forrás: 
barikad.hu

A mai modern globalizált kultúra nagyon sok elemet ősi népektől, így a szkítáktól vett át. A ma divatos tetoválások legkeletibb mintáit a szkíták között találjuk meg.  

Az Aranyos-hegység múmiái

Az aranyosnak nevezett Altaj-hegységben rejtőző paziriki sírokból sorra kerültek elő olyan, kiváló állapotban megmaradt szkíta múmiák, akiknek testét tetoválás borította. Legelőször Rugyenko figyelt fel ezekre a különleges test dekorációkra. Egy másik szenzációs leletet, az ukoki hercegnőt majdnem húsz évvel ezelőtt tárták fel szintén az Altaj-hegységben, az orosz-kínai-mongol határ közelében, aki a lelőhelyről, az Ukok-fennsíkról kapta nevét.

A fiatal nőt kézezer ötszáz éve helyezték el egy kurgánsírba, akkor mindössze 25 éves volt. A régészek és a történészek még arra sem tudtak kielégítő választ adni, hogy a jégben konzerválódott múmia valóban hercegnő volt-e, vagy más feladatokat látott-e el a közösségben. Egyes vélemények szerint gyógyító volt, mások a közösség szellemi vezetőjét látják benne.

Egy tetoválás nyomában

A fiatal nő testén is tetoválásokat vettek észre a szakemberek, bal vállán egy nagyon különleges rajzra lettek figyelmesek, ahol egy szarvast griff csőrrel és ágas-bogas aganccsal ábrázolták. Az agancsot kis griff fejekkel díszítették. A szkíta múmiákon lévő tetoválások értelmezésével nemrégen kezdtek komolyan foglalkozni a kutatók. Eddig már ismert volt az, hogy a testre általában a sztyeppei lovas műveltség mesebeli állatait karcolták. Ezek a lények nem tűntek el, hanem a szkíta utódnépeknél, így a magyar népmesékben továbbélnek. A kutatók úgy vélik, hogy a tetoválás státusszimbólum volt, csak az előkelők engedhették meg maguknak, hogy bőrükön ilyen díszítések legyenek.

Feltűnő, hogy a nőnek csak a karjait tetoválták – mondta el Natalia Polosmak az orosz sajtónak. Valószínűleg létezett egy előírás, hogy milyen korban milyen és mennyi díszítést lehet készíteni az emberi testen. Polosmak úgy véli, hogy a tetoválások egyéni azonosítójelek lehettek az ókorban, úgy, mint ma az útlevelek. Leggyakrabban a vállat díszítették tetoválással, ugyanúgy, mint ma. A szakértő szerint ez a test felépítésével függ össze, szerinte a bal váll az emberi test egyik legfeltűnőbb, legszebb része.

Fejedelmi kíséret

A fiatal nő nem magányosan utazott át a másvilágba, hanem hat, felkantározott és felnyergelt lóval, melyeken bronz és arany díszítések voltak. Mellette egy kis zacskóban kendert találtak, sokan ebből következtettek arra, hogy gyógyító vagy esetleg táltos lehetett. A női mellett még két harcos maradványa is előkerült, őket talán testőrnek helyezték oda, vagy azért, hogy átkísérjék egykori gazdájukat a másvilágra. De az is elképzelhető, hogy a férfiak a nő szolgái voltak, akik nem akartak új helyre szegődni, ezért inkább követték úrnőjüket a sírba.

OB

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya