Akik valóban felszámolták a sajtószabadságot

Forrás: 
alfahir.hu

Ismerjük a balliberális sirámokat, melyek szerint Magyarországon nincs sajtószabadság. Kivételesen ebben teljesen igazuk van, valóban nincsen. Részben pont azok számolták fel, akik a leghangosabban kiabáltak az új médiatörvény megalkotásakor.

Persze, ha ők csorbítják, az nem számít, az belefér.  Siófokon a napokban megrendezett Média Hungary Konferencián Borókai Gábor a Heti Válasz és Murányi Marcell a Blikk főszerkesztője kerek perec kijelentette, hogy bár minden forint számít, de a Jobbik fizetett politikai hirdetéseinek a 2010-es választásokat megelőzően nem adtak teret. Az indok nagyjából annyi, hogy nekik nem tetszik a Jobbik retorikája, ami pedig számukra nem szimpatikus az nem jeleik meg. Úgy fogalmaztak: „a Jobbik hirdetését nem fogadták be, mert bár kevés az olyan politikai hirdetés, amelyet nem engednének be a lapba, a szélsőségeseknek nincs helyük náluk.”

Persze jó kérdés, hogy ki a szélsőséges. Például az országot teljesen tönkretevő és kirabló MSZP szerintük nem az, de valahogy a szavazófülkékben a választók mégis máshogy gondolták…

A fizetett politikai hirdetések közzétételének a megtagadását még meg is lehetne nagy nehezen magyarázni, de azt, hogy a Blikk a különböző kutatóintézetek közvélemény-kutatásaiból nemes egyszerűséggel rendszeresen kitörli a Jobbikot, azt már nem. Náluk nem létezik Magyarország harmadik legnagyobb pártja, elhallgatása pedig simán belefér az általuk hitelesnek vélt tájékoztatásba. Feltételezhetően, ha rajtuk múlna a radikális párt összes politikusát, tagjaival és szimpatizánsaival együtt a Gulágra száműznék. Még szerencse, hogy egyelőre nem rajtuk múlik. De ez is eljöhet még.

Tételezzük fel, mekkora világbotrány lenne abból, ha a szélsőbaloldali Gyurcsány párt, a Demokratikus Koalíció hirdetéseinek nem adnának teret a médiában. Itt tiltakozna a fél világ Washingtontól Párizsig. Hőzöngenének a jogvédők, hisztiznének a liberálisok, újra utcára vonulna a Milla és még ki tudja kicsoda.

De a Blikk csak a jéghegy csúcsa. A TV2-be például az elmúlt három évben egyszer sem hívták meg a Jobbik politikusait. Az általuk készített hírműsorokból a radikális párt véleményét rendszeresen kihagyják.  Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a TV2 sorra veszti el a pereket a Jobbikkal szemben, a csatornát számtalanszor elmeszelte már a médiahatóság, ennek ellenére semmi sem változik.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy kik is számolták fel valójában Magyarországon a sajtószabadságot? A legmegdöbbentőbb az, hogy ezt már meg sem próbálják tagadni, különböző kifogásokat keresni, nemes egyszerűséggel kijelentik, hogy ami nekik nem tetszik, az nincs. A hiteles tájékoztatás ilyenkor természetesen nem szempont.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya