Amit a harcoltatásról tudni kell...

Amióta az emberek közösségben élnek mindig is jelen voltak a szórakoztatásul szolgáló állatviadalok. Egészen a XIX. század eső feléig Angliában az erős izomzatú, robusztus testfelépítésű buldogokat viadorkutyaként használták a bikaviadalokon, amikor is a kutya egy bikával vagy ökörrel küzdött meg. 1835-ben a Brit Parlament elfogadta az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt, ami törvényen kívülre helyezte ezeket. Ekkor a tenyésztők a kutyák közötti harcokat kezdték el előnyben részesíteni, mivel ezeket könnyebben el lehetett rejteni a hatóságok szeme elől.

Hazánkban a gazdaságilag elmaradottabb területeken jellemzőek a "sufni" viadalok, melyek jellemzően nehezen megközelíthető épületekben, melléképületekben tartanak. A harcoltatás velejárója az elmaradott területeken élő emberek szórakoztatásának. Fogadások sora várja a drámai harc kimenetelét. Az aréna térdmagasságú fapalánkkal körülvett, négyszög alakú terület. A legtöbbet harcoltatott kutyafajta a pitbull terrier, de előszeretettel alkalmaznak amerikai staffordshire terriert, bullteriert és egyéb nagyobb testű bull típusú kutyákat is.

A kutyák kiképzése kölyök kortól kezdődik. Egy-egy ígéretes alom kölykeit jóformán nagyobb gonddal veszik körül, mint akár saját gyerekeiket. Ez a "szeretet" meglehetősen ellentmondásos, hisz a céltudatosság és a haszonvágy vezéreli. Az állat szeretete egyszeriben eltűnik, amint megkezdődik annak kiképzése. Amint a kölykök kicsit nagyobbak lesznek emberektől, más állatoktól elzárt, elsötétített helyiségekbe zárják, csak a gazdájukkal találkoznak etetések idején. Étet -,ami ez esetben nyers húst és vért jelent- sokszor csak akkor kapnak ha teljesítenek. A kiképzés első lépéseként a kutyát kikötik egy olyan kötéllel, mely meghatározott mértékben képes rugalmasan megnyúlni. A kutya elé egy csapdába esett patkányt, vagy kisebb testű korcs kutyát tesznek, olyan távolságba, hogy a kiképezni kívánt eb épp ne érje el, a rugalmas kötél mindig visszarántsa. Csak a kiképzés végén kapja meg a prédát. Egy másik kedvelt módszer az úgynevezett ugrókötél. A mennyezetre erősített gyűrűn keresztül áthúzott kötél egyik végére egy zsákot erősítenek, melybe egy macskát tesznek úgy, hogy a macska négy lábát négy lyukon keresztül kilógatják. A szerencsétlen cica persze menekülne, megpróbálva elkerülni a felugró kutya harapását. Az eb a macska karmolásaitól és a lengő zsáktól mind jobban felhergelve végül eléri a zsákmányt. A zsákon lógva ide-oda hintázva erősödik az állkapcsa, a nyaki és háti izmok. Sokszor veréssel és fizikai bántalmazással kényszerítik ki a kiképezés alatt álló kutyák agresszív viselkedését.

A folyamatos bántalmazás, kiképzés, nyers hús és a sötét zárt szoba végeredménye egy szociálisan is  instabil, erős izomzatú ketrecharcos kutya lesz.

A harcoltatás során a fogadások megtétele után a kutyákat felhergelik kisebb testű sebzett préda kutyák látványával, majd egymásnak eresztik őket. A küzdelem általában valamelyik kutya haláláig tart. Ha a győztes nem végzett tiszta munkát a gazda öli meg kegyetlen módon vesztes kutyáját.

 

A Jobbik IT kampánya a kutyaviadaloztatás ellen

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya