Bertone bíboros: a gonosz, amely a mai fiatalokat megrontja a nihilizmus

Forrás: 
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

 

A szentek nemcsak tiszteletre méltó személyek, de követendő példák is – emlékeztetett vasárnap a szicíliai Cataniában a bíboros államtitkár, aki Szent Ágota, Catania védőszentje emléknapján mutatott be ünnepi szentmisét a város dómjában.

A gonosz, amely a mai fiatalokat megrontja a nihilizmus – mutatott rá Bertone bíboros. Erre szerinte a válasz az, hogy a nevelők tudjanak világos értékeket közvetíteni számukra. Az ifjú Ágota testesíti meg az evangélium által képviselt jó élet jeleit, amelyről tanúságot is tett, és amelyre másokat is nevelt. Az evangéliumi életre való nevelés Szent Ágotában hihető példaképre talál.

Bertone kifejtette: a családnak vissza kellene nyernie nevelő szerepét, az iskoláknak és más oktatási intézményeknek pedig a valódi értékek keresésére kellene vezetnie a fiatalokat. Az igazi válság nem gazdasági – annak ellenére, hogy az terjedt el és annak jeleit látjuk –, hanem nevelési, amely kiváló nevelői példaképeket és egészséges nevelési környezetet igényel.

A szüzesség, tisztaság szabad és tudatos választása, hogy teljesen Krisztuséi legyünk, Isten szavának meghallgatásában, az imában és az Eucharisztiával való találkozásban érlelődik meg – hangsúlyozta Giuseppe Sciacca prelátus, Vatikán Városállam kormányzóságának főtitkára. – Ezek jelentik a gyakorlatban a követendő cselekedeteket, amelyek Szent Ágota tanúságtételéből erednek. A tisztaság és a szüzesség emlékeztet bennünket a személy méltóságának elsődlegességére. Egy olyan kultúrában, amely árucikké alacsonyítja a testet, perverzió, becstelenség tárgyává téve azt, Szent Ágota az állhatatosság példaképévé válik – mondta Sciacca.

A legenda szerint a catániai születésű Szent Ágota a keresztény ókor híres vértanúja: 250-ben szenvedett vértanúhalált. Visszautasította ugyanis Quintinianus helytartó szerelmét, ezért bíróság elé állították, megkínozták és megcsonkították testét. Megjelent a börtöncellájában Szent Péter, begyógyította sebeit, a kínzásokba azonban mégis belehalt. Rómában a 6. század óta terjedt el tisztelete, ünnepe február 5.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya