Betiltották a bolgár buzifelvonulást

Forrás: 
kuruc.info

Az ortodox egyház tiltakozása és a belügyminisztérium közbelépése nyomán a hatóságok betiltották a szombatra tervezett szófiai buzifelvonulást. Az évek óta immár hagyományosan megrendezésre kerülő, Sofia Pride nevű rendezvényt ezúttal első alkalommal törölték.

Hivatalos közlés szerint a köcsögvonulást "meghatározatlan időre elhalasztották". A belügyminisztérium, illetve a szófiai városháza az intézkedést azzal indokolta, hogy egy szombati ortodox ünnep miatt a hatóságoknak mindenekelőtt a temetők biztonságára kell ügyelni, ezért - mint a közlemény fogalmazott - nem marad rendelkezésre álló biztonsági erő a tervezett felvonulás résztvevőinek a védelmére.

A Helsinki Bizottság, valamint a szervezők tiltakoztak a rendezvény betiltása miatt. Azzal vádolták a belügyminisztériumot és a városházát, hogy engedtek az egyház nyomásának, ezzel pedig egyidejűleg korlátozták a gyülekezési szabadságot.

A bolgár ortodox egyház püspöki konferenciája a hét közepén nyilatkozatban foglalt állást a rendezvény ellen. A többi között azt hangoztatta, hogy az fenyegetést jelent a társadalom erkölcsi értékeire, veszélyezteti a gyermekek egészségét és a bolgár nemzetet egészében. Az ortodox püspökök az államot beavatkozásra szólították fel, azt állítva, hogy az azonos neműek kapcsolatának támogatása zavart és káoszt kelt a társadalomban.

A szombatra tervezett rendezvényt korábban támogatásáról biztosították 12 európai uniós tagállam szófiai nagykövetei. Közöttük volt a többi között Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Ausztria, Belgium, Dánia és Finnország vezető diplomatája. Hasonlóan támogató állásfoglalást tett közzé az Egyesült Államok nagykövetsége is.

A szófiai erkölcsromboló rendezvényen az elmúlt években a homoszexuálisok, a leszbikusok, a biszexuálisok és a transzszexuálisok mellett nagy számban heteroszexuálisok is részt vettek, hogy ily módon fejezzék ki "szolidaritásukat" a betegekkel.

Magyarországon az úgynevezetett "Budapest Pride" felvonulás július 6-án lesz. A magyar egyházak még nem tiltakoztak...

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya