Fokozottan védett állatfajok Magyarországon - Haragos sikló

Forrás: 
jobbikit.hu

A Haragos sikló (Coluber caspius) hazánk legtermetesebb kígyója. Az esetleges félreértések elkerülése végett, ahogy  a székely-magyar kapcsolat esetében is, miszerint minden székely magyar, de nem minden magyar székely, úgy itt is igaz: minden sikló kígyó, de nem minden kígyó sikló. Szokatlan viselkedése miatt a népnyelv ugró siklóként is nevezi, valamint szintén sokat mondó a Coluber család amerikai alternatív elnevezése, a Racer snake.

Ezeket a riasztó neveket, a siklóktól gyökeresen eltérő, ám kétségtelenül hatásos védekezési módja miatt kapta. Ha veszélyben érzi magát - a legjobb védekezés a támadás alapon - megpróbálja elkergetni a potenciális veszélyforrást. Ezzel a különleges, védekezései mechanizmussal rajtuk kívül csak az esőerdei falakó óriáskígyók élnek, náluk ugyanis érthető módon a menekülés egy ágon lógva nem kivitelezhető. Ennek kihangsúlyozása azért fontos, mert a kígyók, ha tehetik, kerülik a konfrontációt, s még a mérgesek is gyakorlatilag előre figyelmeztetnek arra, hogy itt bizony baj lesz. Elég például a Kobrák meghosszabbodott bordáinak vizuál fegyverére, vagy a Csörgőkígyók csörgőire gondolni. A haragos sikló szabályt erősítő kivétel. 

Teljes hossza kb 160 cm, de találtak már 2 méteres egyedeket is. Hátoldala világosbarna, a pikkelyek közepén világos csík fut végig, a hasoldal egyszínű sárga. A faj elterjedési területe leginkább a Balkánon fellelhető, Magyarországon két területen, a Budai-hegységben és a Villányi-hegységben vannak elszigetelt populációik. 

Május körül bújik elő téli pihenőhelyéről és rögtön társ után néz. Nyár elején a nőstények 5-12 tojást raknak az avarba. A kiskígyók szeptember környékén kelnek ki és már szeptember végén telelésre húzódhatnak. Legfőbb táplálékát rágcsálók (egerek, pockok, patkányok) alkotják, de elfogyasztja a madárfiókákat is. Ezáltal is hozzájárul a káros rágcsálók túlszaporodásának megakadályozásához. 

Magyarországon, mint minden hazai kétéltű és hüllő, a haragos sikló is védett. Ritkasága miatt fokozott védettséget élvez, eszmei értékét 500 000 forintban szabták meg.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya