Fokozottan védett állatfajok Magyarországon - Keresztes vipera

Forrás: 
jobbikit.hu

A Keresztes vipera (Vipera berus berus) Magyarország másik viperaféléje. A törzsalak - amit gyakran Közös európai vipera néven is említenek - mellett egy másik alfaja, a Balkáni (Vipera berus bosniensis)  is honos hazánkban. A népnyelv régen kurtafarkú kígyónak nevezte.

Európa majd minden országában előfordul, többségükben az egyetlen őshonos mérges kígyónak számít. Itthoni állományuk összefüggéstelen foltokból áll, amik főként Somogy és Zala megyében találhatóak. Egy-egy ilyen kis állomány általában 200-300 egyedből áll.
 
Átlagos hosszuk 55-60 cm, noha ezek a számok régiónként változóak. A hátoldal alapszíne szürke vagy barna színárnyalatú. A fejtől barnás, cikcakkos sáv fut végig a tarkótól a farok végéig. A hasoldal szürkés, fekete foltokkal tarkított. Bár az egységes szín és minta sokféle lehet, külön változatnak csak egy tekinthető, ami a vadon élő hüllők között gyakori Melanizmus. Ez gyakorlatilag az Albinizmus ellentéte, vagyis az egyed teljesen fekete, amit a melanin festékanyag felhalmozódása okoz.
 
Hazai rokonához, a Rákosi viperához hasonlóan táplálékát méreggel teszi ártalmatlanná. Ez főképp kisemlősökből, ritkábban rovarokból és kétéltűekből áll. Így elősegítve a káros rágcsálók túlszaporodását. Mérge nála is, a kis táplálékállatok végett alacsony toxicitású, így marása ember számára halálos fenyegetést nem jelent. A rosszulléten kívül, huzamosabb ideig tartó kellemetlenséget és részleges bénultságot okozhat, az áldozat egészségi állapotától függően. Amennyiben ez bekövetkezne, azonnal orvoshoz kell fordulni. 
 
Rendkívül félénk, rejtőzködő fajta, a közeledőket már messziről érzékeli, ami után azonnal félrehúzódik. Emberrel való kontakt esélye emiatt igen csekély, csak tudatos elkapása esetén kerül sor erre. Ilyenkor számos társához hasonlóan úgynevezett álmarássokkal hevesen védekezik mérgének használata előtt. Ez azt jelenti, hogy a villámgyors mozdulatsor végén nem történik meg a marás, csak az orrával bök oda egyet zaklatójának.

Mint minden hazai hüllő, a keresztes vipera is telel. Téli időszakra dombhátakban lévő rágcsálójáratokba húzódik, ahol hibernált állapotban vészeli át a hideg napokat. Ezt követően, tavasszal kerül sor a párzásra. Mint az a viperafélék szaporodására jellemző, ovivipar- álelevenszülő. Az utódok átlátszó, puha burokban fejlődnek, és nem ritka, hogy már az anyaállat testében kikelnek.
 
Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 forint. 
Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya