Fokozottan védett állatfajok Magyarországon - Rákosi vipera

Forrás: 
jobbikit.hu

A Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis), avagy a "kis arisztokrata" ahogy felfedezője, Méhely Lajos nevezte igazi Hungarikum. Az alfaj korábbi állományai kizárólag a Kárpát-medencére szorítkoztak, s megőrzésének egyedüli felelőse Magyarország, lévén, hogy megőrizhető populációi már csak hazánkban maradtak fenn. Emellett túlélte a kommunisták tombolását, amikor is politikai okokból – tekintettel Rákosi Mátyásra – az állat parlagi vipera lett, ami egy félrevezető és téves elnevezés.

Elterjedési területe mára már drasztikusan lecsökkent, két hansági és legfeljebb tíz alföldi populációja van, melyeknek összesített állománya 500 körüli egyedet számlál. Élőhelyét tekintve különleges a  Vipera ursinii fajcsoporton belül a maga síkvidéki, sztyeppi alakjával, lévén legközelebbi rokonai egytől egyig hegyvidéki életmódot folytatnak.

Általában 40-60 cm. A hátoldal alapszíne világosbarna, vagy szürke. A hát végétől a farokig barna szalag fut végig. Hasoldala fehérrel tarkázott palaszürke színű. Létezik egy úgynevezett babos mintaváltozata is, amely hátszalagja apró foltokra, babokra esik szét.

Táplálékát méreggel szerzi meg, ami méreg az apró áldozatikra való tekintettel az emberre ártalmatlan. Marása esetén a gyenge, kis mennyiségű méreg méhcsípés-szerű, gyorsan-múló tünetekkel jár. A fiatal egyedek elsősorban egyenesszárnyúakkal (sáskákkal, szöcskékkel, tücskökkel) táplálkoznak, míg a felnőtt példányok gyíkokkal, madárfiókákkal és rágcsálóivadékokkal egészítik ki étrendjüket. Ezáltal is hozzájárul a káros rágcsálók túlszaporodásának megakadályozásában.


Mint minden hazai hüllő, a rákosi vipera is telel. Téli időszakra dombhátakban lévő rágcsálójáratokba húzódik, ahol hibernált állapotban vészeli át a hideg napokat. Ezt követően, tavasszal kerül sor a párzásra. Mint az a viperafélék szaporodására jellemző, ovivipar- álelevenszülő. Az utódok átlátszó, puha burokban fejlődnek, és nem ritka, hogy már az anyaállat testében kikelnek.

Magyarország legveszélyeztetettebb gerinces faja. Számos nemzetközi egyezmény és szervezet (Berni Egyezmény II. Függeléke, a World Conservation Union (IUCN) veszélyeztetett kategóriája, Washingtoni Egyezmény CITES I. Függeléke stb.) által fokozottan védett.
Megmentéséért kiváló szakemberekből álló szervezet dolgozik.
www.rakosivipera.hu

Természetvédelmi értéke 1.000 000 Ft.
Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya