Gyömrő: a józan ész diadalmaskodott a gyűlölködés felett

Forrás: 
MTI - barikad.hu

A választásra jogosultak csak egész kis része gondolta úgy, hogy nem lehet Horthy Miklósról közterületet elnevezni, a többség pedig elfogadta a testület korábbi döntését – fogalmazta meg a mai gyömrői szavazásról gondolatait Sas Zoltán, a Jobbik helyi elnöke.

A népszavazást civilek kezdeményezték, a Demokratikus Koalíció és az MSZP helyi szervezete, valamint a Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédő Egyesület (KIGYE) támogatásával gyűjtötték össze a referendum kiírásához szükséges aláírásokat. A népszavazáson a következő kérdésre kellett válaszolni: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Horthy Miklósról, a vitatott történelmi személyiségről ne nevezzenek el közterületet Gyömrőn?"

Varga Ernő jegyző tájékoztatása szerint a választásra jogosultak 18 százaléka, összesen 2270 lakos ment el szavazni, közülük 1778-an válaszoltak a feltett kérdésre igennel, 484-en nemmel, 8 voks érvénytelen volt. A helyi népszavazás akkor zárult volna érvényesen, ha a 16 700 lelkes településen élő több mint 13 ezer választópolgár 50 százaléka plusz egy fő az urnákhoz járult volna.

Sas ZoltánSas Zoltán, a Jobbik gyömrői elnöke szerint a helyi Jobbik a kezdetektől azt az álláspontot képviselte, hogy a választók távolmaradásukkal fejezzék ki egyetértésüket az önkormányzat döntésével. A cél úgy tűnik teljesült, rendkívül alacsony lett a részvételi arány. A politikus a barikad.hu-nak elmondta, még 2011 április 23-án fogadta el a testület, hogy a város központi területét nevezzék vissza Horthy Miklós térré, tudniillik a terület korábban, a második világháborút követő időszakig ezt a nevet viselte. A döntést követően a helyi balliberális szervezetek azonnal támadásba lendültek – emlékeztetett Sas Zoltán.

Ebből levonható a következtetés – nyilatkozta -, hogy nagyon komolyan kell venni az ilyen helyzeteket, mert a Jobbik ellenfelei most is bizony-bizony, vérre menő kampányba kezdtek. Látható volt, hogy az anyagi kereteik jelentősen szélesebb mozgásteret engednek meg számukra: volt Gyömrőn tüntetés, melyre a fővárosból is érkeztek, szórólapozás, suttogó propaganda, rémhírterjesztés, rágalom hadjárat, telefonos zaklatások – sorolta Sas Zoltán. 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya