A Heineken szerint Székelyföld nem létezik

Forrás: 
vhegy.com

Románokat megszégyenítő nacionalista hangot ütött meg a holland multinacionális cég abban a perben, amelyet a társaság romániai vállalata a Csíki Sör Manufaktúrát működtető cég ellen indított a „csíki sör” márkanév vélt eltulajdonításáért.

A Heineken 2003-tól rendelkezik a Csíkszeredában gyártott „Ciuc Premium” (Csíki Prémium) sörmárkával, melyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek.

Miután 2014 novemberében megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az „Igazi Csíki Sör” - mely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet - a Heineken támadásba lendült. 

Szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység. Ezekkel a vádakkal nyújtottak be keresetet tavaly a Csíki Sört is előállító csíkszentsimoni sörgyár ellen, mert, állítják, az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott Ciuc Premiumhoz. 

A Heineken romániai sörfelhozatala

A Heineken a Csíki Sör előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá - a kártérítés reményében - egy garanciaalap létrehozását kérte, a Hargita Megyei Törvényszék azonban decemberben elutasította a keresetet. A fellebbezést a Marosvásárhelyi Táblabíróság tűzte napirendjére.

A Heineken januárban a legfelsőbb bíróságon kérte a per áthelyezését, mert szerinte a marosvásárhelyi ítélőtábla nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést és a méltányos pert.

A vádiratban a Heineken a román média és politikusok által gyakran használt, Székelyföld földrajzi egységének létét tagadó „úgynevezett Székelyföld” kifejezést használva mutatta be a manufaktúrát működtető céget, és annak tulajdonosát, Lénárd Andrást. A társaság szerint a székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.

A felperes az erdélyi magyar sajtóban megjelent cikkek és az internetes oldalakon ezekhez fűzött kommentárok román fordítását is csatolta a keresetéhez. Azt állítja: a témában közölt cikkek „egységes tartalomról, valamint a Heinekennel szembeni nyilvánvaló kritikus hangvételről” árulkodnak.
 
A legfelsőbb bíróság január 30-án mérlegeli, hogy áthelyezze-e a pert a marosvásárhelyiről egy másik táblabíróságra.
Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya