IPhone 5 mánia, avagy a lefelé nivellálás esete

Forrás: 
jobbegyenes.blog.hu

Az iPhone 5-ösért éjszaka is sorban állók százai bizonyították be, nagyon is mobilizálhatóak egy tárgyért, de ha valami többet, hasznosabbat, érdemeset kellene tenni, akkor már oda a nagy lelkesedés. Ez a lefelé nivellálás világa, ez a tehetős csőcselék világa.

IPhone 5 őrület kerítette magába kishazánk egy szűk kisebbségét, akik láthatóan bármit megtennének azért, hogy minél előbb kezükbe kerüljön az imádott tárgy. E jelenség a gazdasági és lelki válság kelős közepén roppant tanulságos, egyben rendkívül visszataszító is.

Rá kell döbbennünk, ma Magyarországon van egy réteg, amely számára egy teljesen felesleges, ám státusszimbólumnak kiválóan megfelelő pár dekagrammnyi vas és műanyag megvétele kielégítő, ezért pedig bármit képes megtenni. Akár éjszakázni hajlandó imádott telefonjáért, egyszóval mobilizálható érte.

Ami még önmagában nem is lenne baj.

A valódi probléma ott kezdődik, hogy ezek azok az emberek, akiket szinte képtelenség kirobbantani sivár tárgyi világukból, nem érdekli őket a társadalmi, kulturális, szociális, politikai aktivitás, nem foglalkoztatja őket a körülöttük zajló világ. Magyarán szólva: telibe tojnak a szomszédra, a lakókörnyezetükre, a kóbor kutyára (hacsak nem facebook üzenőfalon kell megosztani), a hajléktalanra, a politikusra, mindenre.

Ők azok, akiktől mindig halljuk: nem házasodok és nem tervezek gyereket, mert „nem tudnám biztosítani számára az elvárt egzisztenciát”, holott egyedül saját egzisztenciáját félti.

Ők azok, akiktől nap mint nap halljuk, nem érdekel a politika, mert az nem szól másról csak sárdobálásról, holott valójában fogalmuk sincs arról, mi miért történik körülöttük. Ők azok, akiket nem mozgat meg a kultúra, a szociális feszültségek, nem érdekli őket a környezetük jó, vagy épp rossz hírei. Ők csak úgy vannak, egy laza vállrándítással elintézve mindent: nem szavazok, nem érdekel, nem szülök, nincs véleményem. Ők az egyéb kategória.

Ők azok, akik számára az akciós lapostévé, a sokadik mp3 lejátszó, vagy épp a legfrissebb iPhone jelenti az előrelépést, különösen, ha azt elsőként teheti. Elvégre muszáj megszereznie, hiszen ezen még több játék van, még szebb képet csinál, még gyorsabb az internet rajta, még, még, még…

"Sikerélmény"

Ők azok, akik nem fogták fel, a válság nem csak anyagi, szellemi is. Számukra a ma megveheted ne halaszd holnapra világ létezik, mindegy mit történik vele holnapután. Ők azok, akikkel bármit meg lehet tenni, bármit le lehet nyeletni, miközben magáról éppen az ellenkezőjét hiszi.

Persze nem magával egy telefonnal van a baj. Vegye meg, elvégre többet tud, biztosan jól is mutat a zsebben, osztálytársak, kollégák előtt lehet mutatni, mennyivel előrébb járnak. Biztos így van.

De akkor, amikor körös-körül azt látjuk, hogy a társadalom apró atomjaira hullik, s a szolidaritás éppenséggel egyre inkább a múlt ködébe vesző szitokszó csupán, akkor, amikor a valódi kulturális értékeink tűnnek el azért, mert a magyar társadalomban minimális igény sincs már meg a valóban jobbra, többre, akkor az iPhone akárhányasért sorban álló szerencsétlen látványa először szánalmat, majd alapos ingerenciát vált ki az emberből.

A csőcseléket bizony etetni kell. Az pedig lehet márkás öltönyös agyhalott is, aki nem veszi észre, hogy egy egyszerű, gondolkodásától megfosztott tárgyhordozó csupán, aki úgy fog elmúlni ebből az életből, hogy még ő maga sem fog arra emlékezni, vajon mit csinált két Angry Birds parti között.

Aromó, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya