Itt a farsang!

Forrás: 
barikad.hu

A farsang a télbúcsúztató ünnepeink egyike, ez egyben ősi hagyományaink tárháza.

Mikor ünnepeljünk?

Hazánkban sajnos, sokszor tartanak farsangi mulatságokat már böjti időszakban, mert nem tudják, hogy mettől meddig is van ennek az ideje. A régi kalendárium meghatározása alapján vízkereszt napjától, vagyis január 6-tól egészen hamvazószerdáig tart, mely idén február 13-én köszönt be. Bár az alig egy hónapos időszak alatt a télbúcsúztatásé és a víg mulatozásé a főszerep, a régi közösségek rendszerint a farsang utolsó napjait ülték meg, amikor még elégetik a telet jelképező bábut és várják, hogy végre eljöjjön a tavasz és vége legyen a hosszúra nyúlt télnek. Igaz, hogy a farsang szó nem magyar eredetű, de a megrögződött szokások, a régi télbúcsúztatók a magyarság legősibb hagyományait vitték át a jelenbe.

farsang

Bálok és mulatságok

Régen vízkereszttől hamvazószerdáig tartott a bálszezon, amikor a hajadon lányok számára megnyílt a lehetőség, hogy ismerkedjenek, és talán rátaláljanak jövendőbelijükre. A hosszú adventi böjt és a karácsonyi ünnepek után most jött el végre az alkalom, hogy táncoljanak és felhőtlenül szórakozzanak. A párválasztás nem mindig volt szerencsés, hiszen régen a szülők hozták meg a végső döntést, hogy kihez adják oda lányukat, és legtöbbször nem a szerelem, hanem az anyagi biztonság volt az első szempont. A farsangi ünnepeken sokszor inkább a házasodni vágyó férfiak nézték ki jövendő feleségüket. Mégis, nem volt olyan eladósorban lévő lány, aki ne várta volna a mulatságot, hiszen vágyakoztak arra, hogy hátha szemrevaló férjet találnak és szüleik is beleegyeznek a frigy megkötésébe.

Régi szokások

Egész farsang idején sokan álarcot viseltek. A fiatalok ezen kívül különleges ruhát, jelmezt öltenek, abban járták végig a falvak utcáit, köszöntőt mondtak, hogy ebben az évben is jó termésük legyen a gazdáknak, vagy elkerülje őket az állatvész, esetleg az aszály. A fiatalok jutalmul ételt, cukrot vagy fánkot kaptak a házaiktól. Előfordult, hogy dramatikus játékokat adtak elő a falu életéből, vagy éppen egy lakodalmas jelenetet elevenítettek fel. Ma talán a legismertebb ilyen játék a mohácsi busójárás, ahol a fiatalok báránybőrbe bújnak és maszkot húznak fejükre, ezzel az ijesztő jelmezzel próbálják elzavarni a telet. A farsang jellegzetes étele a fánk, illetve a disznótoros, ezekkel kínálják meg a háziak a vendégeket, de a manapság elszaporodó fesztiválokon ezekből a finomságokból kaphatunk ízelítőt.

 

OB

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya