Ma van a Magyar Kultúra napja

Forrás: 
barikad.hu

1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban, január 22-én tisztázta le a Himnuszt Csekén. Az emléknapon országszerte számos kulturális rendezvényt tartanak és szellemi munkával kapcsolatos díjakat osztanak ki.

A Himnusz mérföldkő volt a magyar nemzet és az irodalom történelmében, mivel előtte nem volt egységes dal nemzeti himnusznak. Néphimnuszként a Boldogasszony Anyánk és az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillagát énekelnék, a reformátusok himnusza a Tebenned bízunk, elejétől fogva volt.

Kölcsey a kész művet először 1828-ban jelentette meg, zenéjét Erkel Ferenc szerezte 1844-ben. A kész művet először a Nemzeti Színház mutatta be 1844 július 2-án. Hivatalosan (alkotmányosan) viszont csak a rendszerváltáskor lett országunk himnusza a mű.

Budapesti rendezvények, díjátadók a napon

Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adja át a Márai Sándor-díjat és a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat, valamint a közművelődés minőségfejlesztéséért járó Minősített Közművelődési Intézmény Címet és a Közművelődési Minőség Díjat, a legjobb szolgáltatást nyújtó könyvtáraknak pedig a Minősített Könyvtár Címet.

A Magyar Művészeti Akadémia ünnepi estet rendez az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Balog Zoltán miniszter részvételével. A fővárosi moziban éjjel - fél 10-től hajnalig - az elmúlt évek magyar filmterméséből láthatnak válogatást az érdeklődők. Cseh Tamás arcai - keresztül az életen címmel egynapos kiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban Cseh Tamás születésének 70. évfordulója alkalmából.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a Zeneakadémia könyvtárának koncerttermében ad ünnepi koncertet. Terézváros ünnepi koncertje Hidak címmel lesz hallható az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. Válogatás a magyar kultúra gyöngyszemeiből címmel tart rendezvényt a józsefvárosi önkormányzat és a Józsefvárosi Galéria, a Kodály Zoltán Férfikar és a Vasas Művészegyüttes Tánckara közreműködésével.

A józsefvárosi önkormányzat és a Józsefvárosi Galéria Válogatás a magyar kultúra gyöngyszemeiből címmel tart rendezvényt a, a Kodály Zoltán Férfikar és a Vasas Művészegyüttes Tánckara közreműködésével.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya