Magyar siker: mienk a világ dísznövénye

Forrás: 
alfahir.hu

Magyar nemesítésű virág 2013 dísznövénye, a nemesítést végző Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet szakemberei már a nemzetközi elismeréseket is begyűjthették a Fleuroselect elnevezésű szervezet idei dániai konferenciáján - mondta el az MTI-nek az intézet ügyvezető igazgatója.

Mint arról Kasztovszky Zoltán beszámolt, a világ legnagyobb dísznövény-nemesítői és -forgalmazói által évente tartott találkozókon 2012-ben választották meg a Celosia plumosa Arrabonát (kakastaréj) a 2013-as év hivatalos, nemzetközileg elismert dísznövényévé, az aranyérmet számos szempontot figyelembe véve ítélték oda. 

A már korábban kiosztott mintamagvakat egy évig tesztelték, a visszajelzések pedig idén érkeztek meg - mondta az igazgató. Kiemelte: a júliusi konferencián óriási érdeklődést mutattak a növény iránt a világ legnagyobb forgalmazói, így például a globálisan legjelentősebb magforgalmazó amerikai cég, amelyik már az intézet partnere az értékesítésében. A tengerentúli cég vezetői nemcsak a nagyon pozitív tapasztalatokról számoltak be, hanem arról is, hogy Kínában például külön kampányt szerveznek a magyar dísznövény népszerűsítésére. "De jelentős kapcsolat alakult ki egy japán kereskedelmi társasággal is, velük közös projekt is indul" - tette hozzá Kasztovszky Zoltán. 

A dísznövényt az intézet azóta elhunyt kiváló szakembere, Kováts Zoltán nemesítette ki több mint egy évtized munkájával. Az igazgató  elárulta, hogy a növény a disznóparéjfélékhez tartozó útszéli gyomból vált világhírűvé. "Pórias származása" azért kapott jelentőséget, mert örökölte az előd szívósságát, rendkívüli szárazságtűrő képességét. "Ezért is lehet a parkok számára ideális a kiváló tulajdonságokkal rendelkező dísznövény, s Kováts Zoltán is kifejezetten erre a célra nemesítette ki" - tette hozzá az ügyvezető.

Kiemelte: a magyar viszonyokhoz "illesztett" növény legfontosabb tulajdonsága, hogy kevés gondozást igényel. A tavalyi, szinte extrém szárazság miatt a más országokból származó virágok elpusztultak, ezek a virágok pedig csak a palánta kiültetésekor igényelnek öntözést, utána már minden harmatcseppet hasznosítani tudnak.

Az egynyári celosia néhány héttel kiültetése után már virágzik és hatalmas bokrokká válva egyenletesen borítja be a területet számos színben pompázva. A folyamatosan, október-novemberig virágzó dísznövény festői színeket varázsol a parkokba, terekre és az Arrabona (Győr római kori neve) abból is különleges, hogy nemcsak a virágai, hanem a levelei is számtalan árnyalatban tündökölnek - fűzte hozzá Kasztovszky Zoltán.

alfahir.hu

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya