Meggyalázták az ősi kegyhelyet

Forrás: 
beol.hu

Megrongálták a csanádapácai hármashatárhalomnál található emlékhelyet, illetve a hozzá tartozó ritka növényzetet. Ez a kunhalom több ezer éves kultúrtörténeti érték, amely országosan védett természeti hely. Ott található az ősi növény, a tarajos búzafű, amelynek egy részét is elpusztította a barbár. E ritkaság csak a Gödényhalmon fedezhető fel, valaha az egyiptomi piramisokban leltek rá.

A kunhalmok felkutatásában, azok védetté nyilvánításában meghatározó szerepet vállalt Szelekovszky László, megyénk ismert természetvédője, a Békés Megyei Honismereti Egyesület elnöke. Őt hívták szilveszter napján azok a szemtanúk, akik a Csanád—Arad—Békés egykori történelmi vármegyék határát jelző Hármashatár-halom területében rongálásra figyeltek fel.


A Dél-Alföldön ritkaság, hogy három eredeti, Erdélyből való, faragott kő, valamint egy földmérő kő jelzi a halmokat. Itt található a Szelekovszky László által faragott kopjafa is, mindezek a ritkaságnak számító kegyhely értékére hívják fel az oda látogatók figyelmét. Egykoron három, eredeti erdélyi homokkőből faragott kő mutatta az említett vármegyék találkozási pontját, amelyből ma már csak kettő található a kunhalom felszínén. A negyedik, ugyanilyen kő földmérési pontot jelzett a Hármashatár-halom közepén. 

— Siralmas látvány fogadott csütörtökön reggel — nyilatkozta lapunknak a kunhalmok jó ismerője. Szelekovszky László elmondta, ez a védettnek nyilvánított kegyhely (a nagyobb kunhalmok folyópartok kanyarulatában alakultak ki, melyek egykor védelmi szempontból rendkívüli jelentőséggel bírtak, hiszen belátható volt a folyó mindkét ága) méltó módon mutatja be az Alföld jellegzetes vízföldrajzi helyzetét. 

— Itt 15 méter sugarú körben gyakorlatilag védett a terület, azt megbolygatni, azon változtatni, oda behatolni semmilyen módon nem szabad. Ám ezt valaki ártó szándékkal vagy tudatlanságból mégis megszegte. Jelentős kárt tett a Csanádapáca felőli oldalon. Az a dolgom 
(minden magyar állampolgárnak is joga van ehhez, sőt kötelessége), hogy hivatalosan jelezzem ezt a hatóságoknak. A környezetvédelmi felügyelőség, a nemzeti park és a megyei mezőgazdasági hivatal illetékeseit tájékoztatom a történtekről. 

A kárt okozónak vagy okozóknak meg kell tudniuk, hogy ez a kunhalom több ezer éves kultúrtörténeti érték, amely országosan védett természeti hely. Értékét növeli, hogy társadalmi összefogással, helyi kezdeményezéssel jelentős, kegyhelynek számító területet alakítottak ki, több mint hat méteres kopjafát állítottak Csanád, Arad és Békés megye nevét feltüntetve. Keresztet állítottak, információs táblát helyeztek el, továbbá fedett ülőhelyet. Rendszeresen itt tartják a trianoni megemlékezéseket. 
Példátlan, ami most történt. 

Szelekovszky Lászlótól azt is megtudtuk, hogy az ott található ősi növény, a tarajos búzafű egy részét is kiszántotta a rongáló. E ritkaság csak a Gödényhalmon fedezhető fel, valaha az egyiptomi piramisokban leltek rá.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya