Megjött az utasítás: Tarlós tiltsa be a Hatodik koporsót

Forrás: 
MTI nyomán - barikad.hu

Hamisítatlan hazai liberális módon, immáron egy színházi darabot is be akar tiltani a baloldal. Ezúttal Feldmájer Péter szólította fel Tarlóst Csurka művének betiltására.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke levélben "kérte" (értsd: utasította) Tarlós István főpolgármestert, akadályozza meg Csurka István A hatodik koporsó című darabjának bemutatását a budapesti Újszínházban - közölte a Mazsihisz pénteken az MTI-vel.
    
Mint írták, Feldmájer Péter levelében utalt a főpolgármester kijelentésére, miszerint nem támogatja a darab bemutatását, mert annak vége "necces".
    
A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: "a Jud Süss című film óta kevés, hasonlóan veszélyes, uszító zsidóellenes mű született". Rámutatott arra is, hogy nemcsak a darab vége, hanem annak egésze is alkalmas a zsidóellenes érzelmek felkorbácsolására, ezért véleménye szerint "a darab tervezett bemutatása veszélyezteti a főváros és a főpolgármester becsületét" (hogy ez így is legyen, nyílván gondoskodnak róla a nemzetközi sajtóban, ilyenformán ez a kijelentés maga is burkolt fenyegetés -a szerk.)
    
Mentse meg Budapest becsületét

Arra kérte ezért a főpolgármestert, "mentse meg Budapest becsületét: zsidóellenes, uszító, antiszemita kliséket tartalmazó mondatok ne hangozhassanak el a főváros tulajdonában álló színpadon."
    
Feldmájer Péter utalt arra, a művészi szabadság elvét figyelembe véve "magánszínházban esetleg bemutatható volna egy ilyen darab, de elfogadhatatlan, hogy egy faji és vallási gyűlöletet szító darabra költsenek közpénzeket" (a Nemzeti Színháznban Alföldi Róbert vezetésével nap mint nap közpénzből gyalázzák a magyarságot, ez természetesen nem zavarja Feldmájer urat - a szerk)

Meghátrál

Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorának csütörtöki adásában arról beszélt, hogy noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem az. Jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.     

A városvezető az előadóművészeti törvényre hivatkozva elmondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét és bízik abban, hogy az ér valamit, joga van a figyelmeztetéshez.     

A főpolgármester szólt arról is: megingathatatlan abban, hogy nem szabad letagadni, ami a múltban megtörtént, és képviselni kell, hogy vannak dolgok, amelyek többé nem ismétlődhetnek meg.
    
Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".
    
A hatodik koporsó című darab ősbemutatója az Újszínház új évadának műsorán szerepel. A teátrum csütörtöki közleménye "kulcsfontosságú" előadásnak nevezi, amely várhatóan a szezon "húzó darabja" lesz.

Ebben mi is biztosak vagyunk.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya