Méltó emlékművet állítanának Budapesten Atilla hun hadvezérnek

Forrás: 
Kitartás – Kurultaj.hu

Méltó, nagyméretű emlékművet állítana Atilla Nagyfejedelemnek (a magyar kiejtésnek megfelelőbb az Atilla mint a mára már jobban meghonosodott Attila írásmód) Budapesten a Magyar-Turán Alapítvány. A szervezet által kidolgozott “Magyar út” program keretében támogató aláírásgyűjtést indítanak annak érdekében, hogy a főváros egyik frekventált helyén emeljenek szobrot a saját korában a világtörténelmet alakító hun hadvezérnek.

Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője elmondta: a hun-magyar rokonság olyan kérdés, amelynek van tudományos és közéleti vonatkozása is. A hunok és magyarok őstörténetének összefüggéseit mindenképpen indokolt kutatni, hiszen számos olyan tudományos eleme van a kérdésnek, amelyek alapján összefüggések mutathatók ki. Kifejtette: a tudományos vitáktól függetlenül az azonban tagadhatatlan tény, hogy az ezredéves magyar hagyománynak szerves, megkerülhetetlen része a magyar hun rokonság tudata és Atilla fejedelem (magyar nyelven eredetileg, valószínűleg inkább Etele vagy Etile formában ismerték a nevet) tisztelete és már a történetírásunkban, krónikáinkban mint dinasztikus ősként való megemlítése.

Bíró hangsúlyozta: ” a világtörténelem egyik legjelentősebb uralkodójáról és hadvezéréről van szó, aki átrajzolta a korabeli Európa térképét és hatalmi viszonyait, aki itt nyugszik magyar földben, ugyanakkor számtalan (főleg keleti, távoli) nép saját ősének tekinti vagy próbálja beállítani. A világ számos országában (legtöbbnek a területén soha életében nem is járt! emelnek Atilla emlékhelyeket Ha semmi közünk nem lett volna hozzá, akkor is itt, ebben az országban kellene emlékművet emelni neki, ahol élete nagy részét élte, és ahol örök nyugalomra helyezték ! Ez morális és kegyeleti kötelességünk is”.

Szavai szerint a szobor felállítása egyben gesztus és üzenet is volna mindazon rokon népeknek is akik ősüknek (vagy részben őseiknek) tekintik a hunokat. Ezzel a nemes (és senkit nem bántó) gesztussal összetartozásunkat, közös eredetünket is erősítenénk, valamint megmutatnánk a világnak , hogy ősi legendáinkat, hagyományainkat és kulturális gyökereinket nem feledtük el. A cél előmozdítása érdekében az Alapítvány egyeztetéseket kíván folytatni az illetékes hatóságokkal, és több hagyományőrző, illetve civil szervezettel is. “Az eddigi információ gyűjtés alapján elmondható, hogy igen nagy a támogatottsága az emlékmű felállításának Ez egy olyan beruházás lenne, amely csak növelné fővárosunk rangját és ráadásul a turizmusra kifejtett pozitív hatásai mentén viszonylag hamar meg is térülne” – tette hozzá a kuratóriumi elnök.

Bíró András Zsolt arra kért minden hagyományaink és szellemi-erkölcsi örökségünk iránt elkötelezett magyar embert, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, legyenek részesei saját igazi múltunkhoz való visszatalálásunknak, amely köztereink szobrain és városaink arculatán is tükröződhet majd. Legyünk méltók a nagy ősök emlékéhez és legyünk bátrak, hogy megvalósuljon több generáció álma: legyen méltó emlékhelye történelmünk egyik legnagyobb alakjának Atilla Nagyfejedelmünknek – hangsúlyozta a Kurultaj főszervezője.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya