Miért ne adjunk csokit a kutyánknak?

Forrás: 
haziallat.hu
Nemcsak elhízást, súlyos mérgezést is okozhat a csokoládé kakaótartalma a kutyáknál. Ezért találták ki a kutyacsokit, ami viszont meglepő ízű.

A csokoládé hatása a kutyákra!

A csokoládé főképp kakaóporból készül, amelyet a Theobroma cacao nevű növény pörkölt magjából nyernek. A teobromin a kakaó fő alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület. Az emberre serkentőleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést okozhat. A kutya szervezete ugyanis sokkal lassabban képes lebontani ezt az alkaloidot, mint az emberi szervezet: a kutya vérében akár 20 órán keresztül jelen van a teobromin!

Kutyacsoki

A legtöbb teobromin a kakaóporban és a keserű csokoládéban van. Atejcsokoládé teobromin-tartalma az előbbiek töredéke, a fehér csokoládéban pedig szinte alig van jelen ez az alkaloid. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mindenféle "bevonómasszából" készült mikulás nyugodtan adható a kutyának, hiszen az úgysem látott kakaót... Éppen ellenkezőleg, attól még inkább tartózkodjunk!

Testsúlykilogrammonként kb. 100-200 mg teobromin már halált okoz, de ennél sokkal kisebb mennyiség esetén is súlyos tünetekkel kell számolnunk.

Egy tábla (100 g) csoki, illetve 100 g kakaópor az alábbi mennyiségű teobromint és koffeint tartalmaz:

  • Fehér csoki: 4,4 mg
  • Tejcsoki: 250 mg
  • Étcsoki: 600 mg
  • Tortabevonó csoki: 1700 mg (!)
  • Cukrozott kakaópor: 600 mg
  • Cukrozatlan kakaópor: 3200 mg (!!!)

Számoljunk egy kicsit: egy 13 kilós cocker spániel számára tehát egy tábla tortabevonó csoki vagy két tábla étcsoki elfogyasztása már halálos lehet!

A csokoládémérgezés tünetei

A kutyák csokoládémérgezési tünetei általában egy nap elteltével, de nem ritkán már néhány órával a fogyasztás után jelentkeznek. Leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, a has nyomásérzékenysége, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés, nyálzás. A csokoládéban található koffein - az emberhez hasonlóan - a kutyáknál is a központi idegrendszerre hat: fokozza a szívműködést, anyagcserét, légzést. Súlyos teobromin- vagy koffeinmérgezés izomgyengeséget, szívritmus-zavarokat, veseelégtelenséget okozhat, amely tünetek később rángógörcsökben és a vérkeringés összeomlásában nyilvánulhatnak meg. Az elhullás ilyen esetben 24 órán belül bekövetkezhet.

Megelőzés, gyógykezelés

A legfontosabb, hogy a tulajdonos tisztában legyen a csokoládé kutyára gyakorolt hatásával, és ne etesse túl az állatot. Csokoládét soha ne hagyjunk olyan helyen, ahol a kutya elérheti. Ünnepek alkalmával zárjuk el a kutyától a szabadon hagyott finomságokat, mert nem érzi a veszélyt és mohón felfalná az édességeket.

A legjobb, ha soha nem adunk a kutyának csokit, ne is mutassuk meg neki, így nem "kap rá" az ízére és a szagára.

Vizsla eszik

Ha észrevesszük, hogy a kutya csokoládémérgezést kaphatott, azonnal forduljunk állatorvoshoz. A csokoládémérgezés ellenszere ugyan még nem ismert, de a még fel nem szívódott méreganyag az állat szervezetéből eltávolítható, és a betegség tünetei enyhíthetők.

És mi a helyzet a kutyacsokival?

A kereskedelemben kapható kutyacsokoládé egészséges táplálék, jutalomfalatnak kiváló. Ez nem azt jelenti, hogy táblaszám etethetjük vele kutyánkat, de mérgezési tüneteket - a csökkentett kakaótartalom miatt - nem fog kiváltani.

És ha már mindenképpen meg szerténk ajándékozni kedvencünket, akkor a mikuláscsomagba rakjunk diót, gumicsirkét vagy kifejezetten ebeknek készített jutalomfalatot.

 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya