Minden képzeletet felülmúló megszorítás vár az egyetemistákra

Forrás: 
origo.hu - barikad.hu

Orbán Viktor kormánya újabb, a Gyurcsány-kabinetet megszégyenítő megszorítást vezet be jövőre a felsőoktatásban. Az államilag támogatott helyeket nyolcezer fővel csökkentik, a részösztöndíjas képzést gyakorlatilag megszüntetik. A bölcsész és informatika képzés után az agrár, műszaki és természettudományi szakokat is kivéreztetik.

Az origo.hu birtokába került dokumentum szerint 44 ezerről 36 ezerre csökkentené az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas helyek számát a Fidesz. (Ez a 2010-es kormányváltáskor még 57 ezer volt.) Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkárságán készült, november 20-i keltezésű tervezetről állítólag a mai napon dönt a kormány.

Eszerint alapképzésben (BA, BSc) a tavalyi 31 790-nel szemben mindössze 24 780 hallgató tanulmányait finanszírozná az állam. Felsőoktatási szakképzésben 2350, osztatlan képzésben 3660, határon túli kihelyezett képzésben 400 diák kezdhetné meg tandíj nélkül tanulmányait, ehhez jön még 150 külföldi, akik különböző államközi megállapodások keretében járnak magyarországi egyetemekre.

Részösztöndíj helyett esélyegyenlőség

Megszűnik a "részösztöndíjnak" csúfolt résztandíjas képzés is, ebből a keretből jövőre a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, illetve gyesben vagy gyedben részesülő hallgatókat (4000), a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtókat (500), valamint külföldieket (500) fognak támogatni.

Senki sem ússza meg

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy gazdaságtudományi és jogi tanulmányok finanszírozására az állam 0, azaz nulla forintot fog fordítani 2013-tól. A tervezet azonban szinte minden képzési területet súlyos elvonással fenyeget.

Az agrártudományok 2000 helyett 1500, a bölcsész szakok 2700 helyett 2000, az informatikusok 4550 helyett 3430 hellyel kell, hogy beérjék. Nem jár jobban az állítólag nemzetstratégiailag kiemelten fontos műszaki és természettudományi képzés sem: előbbi 17, utóbbi 32 (!) százalékkal kevesebb államilag dotált diákot vehet fel 2013-ban.

kép

Forrás: origo.hu

Az origo.hu hírportál információi szerint a mesterképzésben részt vevők számát a tavalyi 19 600-ról 16 ezerre csökkentenék, a doktori képzés 1300 fős kerete viszont megmaradna.

A javaslat a kockázati tényezők között sorolja fel, hogy a keretszámok megnyirbálása miatt meghiúsulhat az EU2020 stratégia keretében tett kitűzés, amelynek értelmében Magyarország a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányát a 30-34 évesek körében 30,3 százalékra növeli.

A tervezet készítői szerint a diplomás fiatalok számának növeléséhez a Diákhitel 2 nyújthat segítséget.

Jövőre egyedül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kap több hallgatót (1017 helyett 1470-et), ennek indoka a "növekvő állami igények kiszolgálása", például a kormányablakokban.

Forrás: origo.hu

Forrás: origo.hu

NépszavazásA 2008-as népszavazás meghazudtolása

A barikad.hu megkeresésére Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke elmondta, hozzájuk eddig semmilyen hivatalos dokumentum nem jutott el. „Álláspontunk természetesen lesz az ügyben, de előbb megvárjuk, amíg a kormány hivatalosan is nyilvánosságra hozza a kiszivárgott keretszámokat” – fogalmazott a hallgatói vezető.

Nagy Dávid a lenullázott állami jogász és közgazdász képzés kapcsán kifejtette: ez gyakorlatilag a tandíj bevezetése és a 2008-as népszavazás meghazudtolása. (2008-ban a Fidesz többek között a „fejlesztési részhozzájárulásnak” nevezett burkolt tandíj ellen szervezett tüntetést és népszavazást – a szerk.)

barikad.hu

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya