Reggeli, ebéd, vacsora - egy doboz cigi árából

Forrás: 
delmagyar.hu

Szeged - Egy pakli középkategóriás cigi árát költöttük el élelmiszerekre. 965 forintból ügyesen kombinálva minden gond nélkül finanszírozható egy reggeli, egy ebéd és egy vacsora. Egy közepesen erős dohányos egy középkategóriás cigiért számításunk szerint egy hónapban 14 ezer 700 forintot fizet. 

„A kép magáért beszél" – jelent meg az interneten egy fotó egy csomag szeletelt kenyérről, egy konzervről, két darab almáról, egy tömlős sajtról és egy műanyag palackos erdélyi savanyú tejről – ennyi élelmiszert lehet vásárolni egy doboz cigaretta árából Romániában. Déli szomszédunknál egy pakli cigaretta átlagosan 15 lejbe, azaz 1035 forintba kerül. 

Magyarországon utoljára tavaly novemberben emelték a dohánytermékek árát: a középkategóriásnak számító Pall Mall dobozáért 980 forintot kell fizetni – július 1-jén még csak 800 forintba került. Kíváncsiak voltunk: Szegeden vajon sikerülhet legalább ennyi élelmiszert vásárolni egy doboz füstölnivaló árából? Futja belőle egy szerényebb napi reggelire, ebédre és vacsorára?

 
Mindezt egy doboz középkategóriás cigi árából vásároltuk. Fotó: Karnok Csaba

Napi folyadékfogyasztásra az európai ajánlások 2-2 és fél litert javallnak, ám ebbe nemcsak a víz és a különböző folyadékok számítanak bele, hanem például a friss gyümölcsök és a nyers zöldségek is, amelyek víztartalomtól függően napi folyadékszükségletünk 20-30 százalékát is fedezhetik. Ásványvízből ezért került mindössze egy darab másfél literes palack bevásárlólistánkra, amelyből a legolcsóbb fajtát 55 forintért tudtuk megvásárolni az egyik hipermarketben. Gyümölcsért, zöldségért és tojásért a Mars téri piacra mentünk, míg az összes többi élelmiszert az ásványvízzel együtt vásároltuk meg.

A három étkezés fő alapanyagának a tojást választottuk, hiszen számtalan formában lehet elkészíteni: többek között lágy tojás, kemény tojás, rántotta vagy tükörtojás is készülhet belőle. A piacon 30 forintért adják a kisebbek darabját – fél tucatért 180 forintot fizettünk. Itt vásároltunk három darab t. v. paprikát 190 forintért, valamint négy darab idared almáért fizettünk még 70 forintot. A hipermarketben az említett ásványvízen felül vásároltunk egy gyrosos párnát 99 forintért, egy kupa kefirt 65 forintért, öt darab zsemlét 70 forintért, és még egy 159 forintos energiaitalra, valamint egy 79 forintos málnás Túró Rudira is maradt pénzünk.

A hiperben 525 forintot fizettünk összesen, amihez hozzáadtuk a piacon hagyott 440 forintunkat, így a 980 forintos középkategóriás cigaretta árából történt nagybevásárlásunk számlájának végösszege 965 forint lett. A megvásárolt élelmiszerekből ügyesen kombinálva minden gond nélkül kijön egy napi reggeli, ebéd és vacsora.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya