Rovásírásos Biblia a pápának

Forrás: 
3szek.ro - barikad.hu

Az újszövetségi Szentírás rovásírásos változatát, egyedi, díszkötéses példányt nyújtott át a héten a Vatikánban XVI. Benedek pápának a magyarországi Rovás Alapítvány küldöttsége.

Ez a harmadik rovásírásos kiadvány, amely az alapítvány gondozásában megjelent. Előzőleg Gárdonyi Géza Egri csillagok regényét és Illyés Gyula Hét meg hét magyar népmeséjét ültették át székely-magyar rovásba. A vatikáni audiencián – amelyen Sípos László alapítványi elnököt és munkatársait Győriványi Gábor vatikáni magyar nagykövet is elkísérte – átnyújtott díszkötéses Újszövet­séget erre az alkalomra egyetlen példányban készítette el a Gyomai Kner Nyomda. Az újszövetségi Szentírás rovásos változata a Neovulgáta alapján, a nyelvében megújított Káldi-féle fordításon alapul. A kötet 2011 karácsonyán a Rovás Alapítvány és a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat közös kiadásában látott napvilágot.

Az egyházfő kérdésére Sípos László elmondta, hogy a magyarság ősi írása ma is létezik, megbecsülése és használata erősödőben. A küldöttség tagjai tájékoztatták XVI. Benedeket az alapítvány céljairól: a székely-magyar rovásírás kutatása mellett a korszerű mindennapi használat elősegítése, amelyben az oktatás, a szabványosítás, a technikai fejlesztés és a könyvkiadás is fontos szerepet játszik. A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Sípos László az Újszövetség rováskiadását fontos nemzeti kultúrdiplomáciai állomásnak nevezte az alapítvány által létrehozott rovásos könyvkiadás folyamatában.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya