Szent Antal napja

Forrás: 
Ordosz Műhely

Páduai Szent Antal a középkorban népszerű szent volt, ünnepnapján ősi gyógyító szertartást végeztek, hogy elkerüljék a betegségeket. A Kárpát-medencei magyarság máig sok helyen szkíta-hun őseitől örökölt mágikus gyógymódokat alkalmazott.

Szent Antal napja régen dologtiltó nap volt, sem a férfiak, sem az asszonyok nem végeztek kemény, megterhelő munkát. Ezen a napon nem volt szabad lisztbe nyúlni, nehogy kiverje az asszonyokat Szent Antal tüze, vagyis az orbánc.

Ősi tűzrakás

A szkíta-hun népek hagyománya szerint az állatvészt vagy a közösséget fenyegető járványt füstöléssel lehet megakadályozni, az ugyanis távoltartotta a gonosz erőket. Szent Antal napján éppen ezért ősi tűzszentelő szertartást végeztek a magyar háztartásokban. A falvakban már hajnalban, napfelkelte előtt megkezdődött a készülődés és a falu szent helyein – kutaknál, keresztútnál, feszületek előtt – fiatal férfiak fadarabok összedörzsölésével tüzet gerjesztettek, amelyet Szent Antal tüzének, néha újtűznek neveztek. Ezen a mágikus tűzön hajtották át a jószágokat, a disznót, a marhát, néha a lovat is, hogy egész évben egészségesek maradjanak. Amikor ezzel végeztek, a szentelt parazsat széthordták, mindenki vitt haza belőle és a gazdasszonyok ebből csiholtak tüzet. Volt olyan vidék, ahol az elhamvadt tűzre takarmányt, kukoricát, árpát szórtak és azt a disznókkal föletették, hátha a megszentelt étel egészségben tartja a jószágokat.

A vetések védelmezője

Szent Antalt a nyári viharok, villámlások megfékezőjének tartották, hozzá imádkoztak, hogy védje meg a termést az égiháború ellen. A gyimesi csángóknál imádkoztak a mágikus védelemért, majd fejszével keresztet rajzoltak a földre, utána a szerszámot belévágták a kereszt közepébe. Ez az ősi, hunokig visszanyúló időjárás-varázslás egyik kerszténnyé vált hagyománya.

antal

Gyógyítás

Az orbánc, vagyis Szent Antal tüze a középkorban nagyon súlyos betegség volt. A magyarok azt ősi táltos gyógyító módszerrel, füstöléssel próbálták kezelni. Olyan férfival csiholtattak kovából tüzet, akinek Antal a keresztneve. A tűz füstje állítólag gyógyító erővel bírt. Hazánkban régen a megelőzésre is gondot fordítottak: Szent Antal napján elvezették a gyerekeket olyan házhoz, ahol Antal nevű ember élt. Ő hármat ütött a talpukra, hogy elkerülje őket a Szent Antal tüze. Máshol virágvasárnapi barkát füstöltek meg, hogy elűzzék a betegséget.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya