Táplálkozzunk egészségesen: a cukor és a só

Forrás: 
tudatosvasarlo.hu

Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Az egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. A kérdésünk most: mennyi cukrot és sót fogyaszthatunk?

Néhány példa az élelmiszerek cukortartalmára :

  • Egy tábla 100 grammos tejcsokoládé : 50 gramm cukor (=12,5 kocka)
  • 100 gramm keksz (12 darab) : 77 gramm cukor (= 19 kocka)
  • 1 db 5 dl-es Indian Tonic ital : 44 gramm cukor (= 11 kocka)
  • 1 üveg 5 dl-es kóla : 42 gramm cukor (= 13 kocka)

Egy felnőtt számára ajánlott napi cukorbevitel: maximum 50 gramm.

Az olyan cukrozott italok fogyasztása, mint a kóla, a limonádé vagy a jeges tea hozzájárulnak az elhízás terjedéséhez. Bár a (gyümölcsre utaló) elnevezése alapján a néhány szénsavas üdítőben megtalálható fruktóz egészségesebbnek tűnhet, mint a rendes cukor, valójában ugyanannyi üres kalóriát tartalmaz, továbbá intoleranciát is okozhat. (A fruktózszirup olcsó kukoricakeményítőből készül vegyi eljárással.) Könnyen vezethet ezen felül súlytöbblethez és a vér zsírszintjének növekedéséhez is.

Az életkornak megfelelő étrend

Gyermekek és fiatalok

Kinőve a csecsemőkorból a gyerekeknek, csakúgy, mint a szüleiknek, változatos, tápanyagokban gazdag ételekre van szükségük – azonban koruknak és méretüknek megfelelő adagokban. Még növekedésben vannak, étvágyuk ehhez mérten jelentősen váltakozhat.

A gyerekeknek nincs szükségük külön a számukra tervezett élelmiszerekre, noha néhány élelmiszer nagy vonzerőt gyakorol rájuk színes és az éppen aktuális mesefigurákkal díszített csomagolásával. Más termékek megpróbálják a szülőkkel elhitetni, hogy a mesterségesen hozzáadott vitaminok elengedhetetlenül szükségesek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez.

Pedig a gyerekeknek semmi másra nincs szükségük, csak változatos és ízletes táplálékra – ami egyben a pénztárcánkat is kíméli.

Idősek

Alapvető tápanyagigényünk nem változik a korral. A kiegyensúlyozott táplálkozás, mértéktartó, de rendszeres mozgással párosítva segít az izom- és csonttömeg fenntartásában, a csontritkulás megelőzésében, és így lehetővé teszi, hogy a lehető legtovább önállóak maradjunk. Vitamin-, ásványianyag-, és rostigényünk öregkorban is változatlan, sőt bizonyos helyzetekben még több is kell belőlük.

A fehérjeszükséglet kissé megnő, viszont miután a szervezet lassabban működik és ez gyakran mérsékeltebb fizikai aktivitással is párosul, kalóriából kevesebbre van szükségünk. Hasznosabb hát, ha a testünk jelzéseire hallgatunk, és olyan ételeket fogyasztunk, melyek tápanyagértéke magas, sok rostot és vizet tartalmaznak, mintsem hogy süteményekkel, cukros italokkal, alkohollal és egyéb kalóriadús ételekkel tömnénk magunkat.

És mit tegyünk olyankor, ha túl fáradtnak érezzük magunkat ahhoz, hogy főzzünk? A két napra előre elkészített ételek, a fagyasztott zöldségek és zöldséglevesek segítségével nagyobb erőfeszítés nélkül is készíthetünk egészséges ételeket. És miért is ne hívhatnánk meg a barátainkat vacsorára, akár csak úgy ötletszerűen az utolsó pillanatban is? A közösen elköltött étkezésnek minden korban nagy fontossága van.

 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya