Wass Albert maraton

Forrás: 
jobbikit.hu

 

Immáron ötödszörre került megrendezésre a Wass Albertről elnevezett felolvasó maraton, melynek célja tisztelgés íróink és költőink előtt. Ebben az évben a Jobbik Pécsi Ifjúsági Tagozatának hála Pécs városa is részt vett a jeles eseményen. A 25 órás felolvasás osztatlan sikert aratott a nemzeti oldal kultúra iránt fogékony rétegében.

A Wass Albert maraton ötlete egy debreceni fiatalembertől származik még 2003-ból, amelyhez már akkor több helyszín csatlakozott. Idén 45 település vett részt a kezdeményezésben. Volt felolvasás 5 erdélyi, egy-egy felvidéki és kárpátaljai településen, sőt még Miamiben is. Természetesen szülővárosunk Pécs, csonkahon egyik legnagyobb városa se maradhatott ki. A helyszín a nemrég megnyílt Caffe 72 nevű nemzeti kávézó volt, mely igen hangulatossá és otthonossá tette 25 óránkat.

Wass Albert maraton

 

Pontban 18.00 órakor kezdtünk a Himnusz közös eléneklésével. Nemzeti imádságunk elhangzása után Gyimesi Gábor, a Jobbik városi alelnöke és önkormányzati képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédjében kiemelte, hogy a régi hagyomány szerint misztikus 25 órának nézünk elébe, hiszen szökőévben éppen Mátyás ugrását tölti ki a felolvasás. A képviselő úr után az Ifjúsági Tagozat városi elnöke mondott néhány köszöntő szót, majd Wass Albert részleteket olvasott fel.

Az első két óra különlegessége volt a Szent Korona Rádió élő közvetítése, melynek keretében műsort adott a helyszínről. Így a szavalatok, felolvasások több ezer emberhez jutottak el az éteren keresztül.

Wass Albert maraton

Díszes asztalunk körül sokan helyet foglaltak gyermektől az aggastyánig. Még aznap megfordult a legfiatalabb és a legidősebb olvasó is. Gábor kislánya, Genovéva, rögtön anyukáját követte a felolvasásban, ezzel nemcsak a legfiatalabb, de a legaranyosabb címet is kiérdemelte. Sok idős ember is részt vett a rendezvényen, közülük kiemelkedik egy keszüi nénike, aki fejből szavalta el Wass Albert talán legszebb verseit.

Az este remek hangulatban telt. Folyamatosan váltottuk egymást, rengeteg volt a betérő vendég. Rövid időre velünk volt Németh Zsolt országgyűlési képviselő is, aki Bécsből igyekezett hozzánk. Nagy örömünkre kisgyermekes családok is megtisztelték Wass Albert-maratonunkat. Az élő közvetítés végeztével már több bátortalanabb ember is erőt gyűjtött a felolvasáshoz. Köztük egyik tagtársunk egész napos száraz jogi tanulmányait oldotta fel egy novellával.

A 45 helyszín között egész este zajlott a beszélgetés. Éjfél után körkapcsolásban hallgathattuk végig egymás 3-5 perces mondatait egy-egy szívünkhöz kedvesebb könyvből. Pécsi részről Tormay Cécile Bujdosó Könyvéből hangzott el az első oldal.

Az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt. Hallgatók és olvasók szintén tiszteletüket tették, még a hajnali órákban is.

Wass Albert maraton

Szombaton délután vendégségünkbe érkezett Novák Előd, a Jobbik alelnöke, aki Wass Albert Kicsi Anna sírkeresztje című novellájával emlékezett meg a kommunizmus áldozatairól. Sajnos nem tudott hosszú időt tölteni velünk, hiszen sietnie kellett a Jobbik pécsi megemlékezésre.

Wass Albert maraton

A délután jó hangulatáról nem csak gyönyörű történetek és szebbnél szebb versek gondoskodtak, néhány dal erejéig velünk volt egy népzenész is, aki gitáron kísérte énekét. Ekkor már nem volt messze a 25. óra, melyen ismét teltház lett a kávézóban. Zárásképpen Tóth Máté mondott néhány búcsúzó szót, majd a Szózattal és a Székely Himnusszal zártuk tisztelgésünket.

Az egész éjszakán át tartó virrasztás, a fáradság megérte, hiszen a rendezvény az eddigi legnagyobb kulturális esemény volt a nemzeti oldalon Pécs városában.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya