Zsidó nyomásra hátrált meg Tarlós István

Forrás: 
alfahir.hu

A Tormay Cécile írónőről, műfordítóról történő közterületi elnevezés újratárgyalását kezdeményezi Tarlós István főpolgármester - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

A főpolgármester az önkormányzati törvényre hivatkozva kéri az újratárgyalást, a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ha a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben (...) egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást.

A főpolgármester az elnevezés kérdésében állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától. Tarlós István a Mazsihisz nyomására hozhatta meg döntését.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén meghozott döntése kiakasztotta a zsidókat. 

Ahogy arról néhány órája beszámoltunk, Tormay Cécile miatt követelőzött a Mazsihisz. Mint írtuk, most éppen azt tartja megdöbbentőnek a szélsőséges izraelita csoport, hogy Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapest II. kerületében. Arra „kérték” Tarlós István főpolgármestert: vonja vissza a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén meghozott döntést. A zsidó szervezet nem először követelőzik nekik nem tetsző magyar szerzőkkel kapcsolatos ügyekben.

Wass Albert és zsidók tízezreinek sárba tiprása

2011-ben román nacionalista lózungokkal ágált a Mazsihisz az ellen, hogy Wass Albertről neveztek el egy közterületet Budapesten.  

A szervezet akkor közleményében jelentette ki, hogy a Budapesti Zsidó Hitközséggel történelmi hibának tartja, hogy „a Jobbik nevű nyíltan nemzeti szocialista nézeteket hangoztató párt javaslatát magáévá téve, Tarlós István Főpolgármester, és a Főváros közgyűlésének többsége Wass Albertről nevezett el közterületet Budapesten”.

A Mazsihisz szerit az, hogy Wass Albertről neveznek el közterületet, a Budapesten meggyilkolt zsidók tízezrei emlékének sárba tiprása. Szerintük ugyanis „Wass Albert egy olyan emberről, aki élete végéig hangoztatta zsidóellenes nézeteit, egész életében büszke volt nyílt antiszemitizmusára, és akit háborús bűncselekmények miatt ítéltek el”. 

"Nyirő miatt ütötték meg a zsidót"

2012 októberében egy állítólagos zsidót ért "súlyos" támadás kapcsán vették elő Nyirő Józsefet. Akkor a Budapest XX. kerületében található imaház közelében egy 21 éves budapesti férfi péntek délután zsidósága miatt szidalmazta és bántalmazta Kerényi Andrást, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének 62 éves elnökét, az életszerűtlentörténet alapján pedig a zsidók jóformán mindenkit elhatárolódásra és megbotránkozásra szólítottak fel.

Csepel polgármestere gyorsközleményben elítélte az aljas és gyáva támadást. Még annak rasszista, antiszemita jellegét is jelezte, a Mazsihisznek viszont ez sem volt elég. "Ezek után számosan várjuk a folytatást – különösen mi, csepeli lakosok –, hogy Németh Szilárd úr leállítja az általa védnökölt Nyirő József nácibarát, Hitlert és Goebbelst dicsőítő, Szálasi Ferenc mellett – a nyilas parlament tagjaként – bukásig kitartó költőt népszerűsítő, róla elnevezett iskolai tanulmányi versenyt a kerületben, s egyszer és mindenkorra véget vet az ordas eszmék efféle pártolásának. Mert éppen az ilyen, az ifjúságra irányzott kultúrpolitika ágyaz meg olyan atrocitásnak, amilyent Polgármester Úr – igen üdvözölhetően – most megbélyegzett.„ A szervezet szerint tehát Nyirő József miatt ütötték meg a kerületi zsidót. Életszerű a magyarázat, legalább annyira, mint a "támadás" volt.

Beépítették a zsidó ajánlásokat

Néhány héttel ezelőtt Balog Zoltán Emberi erőforrás miniszter levélben fordult a Mazsihisz elnökéhez. Ebben tájékoztatta őt, hogy a szervezet vezetőivel folytatott tárgyalások értelmében áttekintették a Zsidó Közösségi Kerekasztallal folytatott megbeszélések összefoglalóit, a kapcsolódó háttéranyagokat, illetve a zsidó szervezetek képviselőivel folytatott levelezést.

A miniszter arról is tájékoztatta a Mazsihisz elnökét, hogy a beérkező "ajánlások nagy részét beépítették" a Nemzeti alaptantervbe.

Balog Zoltán miniszter levelében kitér arra, hogy a Magyar nyelv és irodalom tananyagában szereplő három író – Wass Albert, Szabó Dezső, Nyírő József – politikai szerepvállalása miatt, valamint e tantárgy mellett a Történelem és az Etika tantárgyakban "maradtak még feloldatlan problémák.", vagyis zsidó utasításra megfontolhatja a minisztérium a neves magyar írók kivételét az alaptantervből.

A mostani eset úra kiakasztotta a zsidó szervezetet, Tormay Ceclie miatt naponta többcikk jelenik meg honlapjukon. Erről délutáni cikkünkben olvashat részletesen. A zsidók tiltakozása újra eredményesnek bizonyult, Budapest főpolgármestere visszakozni kényszerült.

A Zsidó Világkongresszus ígéretére emlékezteti Orbánt

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke csütörtökön "megdöbbenésének" adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a fővárosi önkormányzat utcát kíván elnevezni Tormay Cécile "nacionalista" és "nyíltan antiszemita" írónőről.

"Az Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártjának egyik tagja által vezetett budapesti önkormányzatnak ez a döntése kérdésessé teszi azt a zsidó közösségnek adott ígéretet, amely szerint a magyar hatóságok erőteljes harcot folytatnak majd az antiszemitizmus ellen" - hangoztatta közleményében Lauder. "Ugyanakkor úgy tűnik, emlékeztetni kell őket arra, hogy Tormay Cécile nemcsak Horthy Miklós egyik kedvenc írója volt. Hanem hírhedt antiszemita is" - írta a WJC elnöke.

Lauder emlékeztetett rá: a WJC májusi budapesti kongresszusán Orbán Viktor kijelentette, hogy "az antiszemitizmus elfogadhatatlan és tolerálhatatlan" és hogy "a történelem megtanította a magyarokat arra, hogy időben fel kell ismerni az antiszemitizmust". A WJC elnöke reményét fejezte ki, hogy a fővárosi önkormányzat felismeri: a "Horthy és az olyan tanítványainak antiszemitizmusa, mint Tormay Cécile", valamint az általuk teremtett politikai és intellektuális légkör előfutára volt a magyar zsidók százezrei náci haláltáborokba való deportálásának.

"Szorgalmazzuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszéljen Budapest polgármesterével, aki pártjának tagja és győzze meg arról, hogy vonja vissza tervét, hogy utcát nevezzenek el Tormay Cécile-ről" - áll Ronald S. Lauder közleményében.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya