A felsőoktatás stratégiai ágazat

felsőoktatás
Forrás: 
barikad.hu

A Jobbik Ifjúságpolitikai Kabinetje szerint a felsőoktatás stratégiai ágazat, amit fejleszteni kéne, miközben a kormányzat pénzeket von el és megsarcolja a diákokat.  Cikkünkben a modern kori adósrabszolgaságról lesz szó.

A Diákhitel csalogató akciója bármennyire is kedvező konstrukciót kínál, a történet vége akár egy életre szóló hitelcsapda is lehet: sokaknak annyi esélye lesz visszafizetni a teljes kölcsönt, mint Schmitt Pálnak nyelvtan OKTV-t nyerni.

A bankok néha úgy tesznek, mintha legalábbis szociális intézmények lennének: mosolygó, boldogságtól sugárzó reklámarcaik mind azzal hitegetnek, hogy barátságosak, gondoskodóak, eközben egymást taposva igyekeznek minél több pénzt „ajándékozni” a rászoruló ügyfélnek. Persze ez nincs így: a bankok és tulajdonosaik számítók, haszonlesők, kapzsik, a számok mögött rejtőző, kiszolgáltatott ember a legkevésbé sem érdekli őket. A baj ott kezdődik, amikor már az állam is így viselkedik.

Carpe diem – csak vedd, vidd

A Diákhitel stábja egyáltalán nem ismerteti a potenciális ügyfelekkel az eladósodással kapcsolatos kockázatokat. Nem arra buzdítja a hallgatókat, hogy csak a legvégső esetben vegyenek fel hitelt, akkor, ha nem látják biztosítottnak a nyugodt tanulás minimális anyagi feltételeit. A Diákhitel – annak ellenére, hogy nem profitorientált bank kezelésében van – igenis piaci reklámstratégiával „halássza” kuncsaftjait: a piaci logika alapján pedig annál sikeresebb egy cég, minél több ügyfele van. A statisztika szerint viszont csak a hallgatók 40 százaléka nyilatkozik úgy utólag, hogy a hitel nélkül biztosan nem tudott volna lediplomázni. Ez azt jelenti, hogy magukat eladósítók nagyobb részének valójában nem is lett volna szüksége a kölcsönre, a könnyen jött pénz inkább arra szolgált, hogy „lazábbá” tegye a főiskolai, egyetemi éveket. Emiatt azonban ekkora összegeket felvenni súlyos felelőtlenség.

Mindent vissza

Eljön ugyanis előbb-utóbb a fizetés ideje is. Az évekig halmozódó hitel törlesztését akkor kell megkezdeni, amikor megszűnt a hallgatói jogviszony. Fizetni akkor is kell, ha az adós a diplomázás után mégsem tud elhelyezkedni. 

Mi történik akkor, ha valaki tartósan nem tud fizetni? Elképzelhető olyan helyzet, hogy az az összeg, amit az adóktól agyonnyomorgatott, amúgy is kevés pénzt kereső fiatal a béréből még képes a diákhitel törlesztésére fordítani, kevesebb lesz, mint amennyivel a hitelállománya a kamatos kamat miatt nő. Hiába fog tehát fizetni az ember, a hitelállomány egyre csak gyarapodni fog. A Diákhitel központ együttműködik az adóhatóságokkal, és azok ellen, akik – akár önhibájukon kívül – nem tudnak fizetni, eljárást kezdeményezhetnek. Valahogyan ez is kimarad a tájékoztatásból. Az adós felkerülhet a BAR-listára is, vagyis amíg nem törleszt, nem kaphat újabb hitelt és még egy másik bankszámlát sem nyithat. Így lesz a tanulni és dolgozni vágyó magyar fiatalból kisemmizett és megfélemlített adósrabszolga.

Miért így?

A kormány magatartása teljességgel érthetetlen: az egyetemeken csökkenti az államilag támogatott helyek számát, viszont ha valaki csak „fizetősre” jut be, annak felajánlja a Diákhitelt. Az Orbán-kormánynak az egyetemeknél kellett volna hagynia az elvont összegeket, és így a legrászorultabbaknak nem kellene most kölcsönt felvenniük. Ehelyett az egyetemekről kiszervezett pénzből egy drága apparátust működtető cégen keresztül kölcsönt folyósít és eladósítja a diákokat. Gratulálunk, ez egy nagyon frappáns megoldás, az MSZP-SZDSZ sem csinálta volna jobban. Akinek nem lenne világos: pont a Fidesz volt az, aki a felsőoktatás fizetőssé tétele ellen képmutató módon népszavazást kezdeményezett, most pedig szemrebbenés nélkül sarcolja meg és adósítja el a tanulni akaró fiatalokat.

Mit tenne a Jobbik?

A Jobbik Magyarországért Mozgalomra a magyar fiatok körében a második legnépszerűbb párt. Ennek egyik oka az is lehet, hogy a Jobbik elvből nem hajlandó olyan korlátozásokat bevezetni a felsőoktatásban, amelyek csak a gazdagabb szülők gyermekeinek kedveznek, és a nehezebb sorsú, de tehetséges diákok elől elzárják az utat. Ha egy hátrányos szociális közegből érkező fiatal mégis úgy dönt, hogy továbbtanul, a Fidesz-KDNP horribilis összegű tandíjjal állja útját. Amit tehát az Orbán-kormány tesz az egyetemistákkal, az duplán is igazságtalan. A Jobbik számára a tandíj, költségtérítés, önköltség, nevezzük bárminek, egyszerűen elfogadhatatlan. A magyar felsőoktatás anyagi gondjaira nem lehet válasz az amúgy is végletekig kizsigerelt családok további sarcolása, a fiatalság eladósítása. A Jobbik álláspontja továbbra is az, hogy a felsőoktatás stratégiai ágazat, nem szabad belőle elvonni: a Jobbik az elvonásra ítélt összegeket szociális ösztöndíjrendszer bevezetésére használná fel. Ennek kettős haszna lenne: egyszerre közvetlenül támogatná a szegényebb családokat, hiszen anyagi terhet venne le a vállukról, másrészt el lehetne vele kerülni a fiatalok eladósodását. Ha valaki pedig még így is arra kényszerülne, hogy felvegye a Diákhitelt, az korrektebb tájékoztatást kapna: a Jobbik szigorú szabályozást vezetne be az előnyök és hátrányok azonos súllyal történő, korrekt ismertetésének érdekében. 

Jobbik Ifjúságpolitikai Kabinet

Egyetértesz a cikkel? Vagy más véleményed van a témáról? Esetleg személyes élményedet osztanád meg velünk? Ne tartsd ezeket magadban, hanem írd meg nekünk az ifjusagpolitika kukac jobbik pont hu címre, hogy aztán közzétehessük a legfontosabb és legérdekesebb véleményeket, írásokat.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya