Jön az országos sztrájk

felsőoktatás; diákhitel
Forrás: 
barikad.hu

Országos sztrájkot szerveznek a köz- és felsőoktatásban, a hallgatói illetve oktatási szervezetek súlyos válságról beszélnek. A Jobbik szerint vissza kell engedni a szegényebb diákokat az iskolákba.

Országos sztrájkot szerveznek szerdára a köz- és felsőoktatásban, a hallgatói illetve oktatási szervezetek súlyos válságról beszélnek. A HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia és több hallgatói-, illetve szakszervezet megalakította a Felsőoktatási Egyeztető Fórumot. Mint jelezték, támogatják a diákok követeléseit.

A fórum átfogó oktatási reformot követel, a felsőoktatásban a 2011-es keretszámoknak megfelelő legalább 44 000 államilag finanszírozott hely biztosítását, a forráskivonás azonnali leállítását, a hallgatói szerződés intézményének azonnali eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását, továbbá a szociálisan hátrányos helyzetűek felsőoktatásba történő bejutásának biztosítását.

Nem sokáig tárgyaltak

Megszakadtak a tárgyalások a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a találkozó után azt mondta, öt pontban egyetértenek a diákokkal, akik viszont nem hallják a kormány hangját. Amikor a röghöz kötés témája került szóba, akkor a miniszter azt mondta, szükség van hallgatói szerződésre, a kérdés csak az, hogy milyen formában. A diákok ekkor döntöttek úgy, hogy otthagyják a tárgyalást.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a megszakadt tárgyalások után egyedül tartott sajtótájékoztatót, ahol közölte, nagyon sajnálja, hogy egyedül áll ki, a diákok ugyanis "nem hallják meg a kormány hangját", és nem kívánnak tanulni. Balog Zoltán szerint külső tényezők szítják a kormány és a diákok közötti ellentéteket – írja a hvg.hu. A miniszter azt mondta, hétfőn a parlamentben megállapodtak, hogy egy felülről nyitott rendszerré alakítsák át a felsőoktatást, aki pedig eléri a szükséges felvételi pontszámokat, az ingyen tanulhasson.

Balog Zoltán miniszter azt mondta, a diákok és a kormány a követelt hat pontból ötben egyetértenek, kivéve a hallgatói szerződések kérdését, amelyről a héten még egyeztetnek. Mint mondta, Magyarország nem olyan gazdag ország, hogy külföldre képezzen szakembereket. A miniszter hozzátette, szerdán kormányülésen tárgyalnak majd a felsőoktatásról.

A Jobbik támogatja a tiltakozókat

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője a barikad.hu-nak elmondta: érdemben nem változott semmi, a módosító javaslat megszavazása után is ugyanaz a helyzet. E szerint nincs semmiféle garancia arra, hogy nem zárják ki a szegényebb diákokat a rendszerből. A kormánypárt újabb döntésének eredménye is ugyanaz lehet, vagyis hogy csupán tízezer ingyenes képzési helyet fognak biztosítani. Ezért a Jobbik továbbra is támogatja a tiltakozókat – hangsúlyozta a nemzeti radikális párt politikusa.

A hallgatók korábban arról is döntöttek, hogy munkacsoportokat állítanak fel, többek között arról, hogy hogyan vegyék fel a kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnökkel és hogy hogyan vonuljanak majd egyszer a Kunigunda utcai MTVA székház elé.

„Ne számítson arra Orbán Viktor, hogy a diákok az ünnepek miatt feladják, mert az ünnepek után folytatódnak a tüntetések és megmozdulások” – jelentette ki a Klubrádió műsorában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László azt mondta, nyilván az egyetemisták megcsinálják félévi vizsgáikat, az ünnep idején senki nem fog tüntetni, de azt követően újra utcára fognak vonulni, hiába üzeni Orbán Viktor, hogy „Nyugi!”.

Az érdekképviseleti vezető szerint mostanra már a fideszes és kormányzati megosztási technikák sem működnek, a társadalom egyre szélesebb rétegei állnak az egyetemisták és középiskolások mellé, hisz már ott vannak a pedagógusok és a szülők is, ugyanis őket is súlyosan érintik a drasztikus átalakítások.

Orbán Viktor: Nyugi!

"Érthető, hogy a tiltakozó diákok azt mondják, "ezek a nagyfejűek meg húzzanak el. De nyugi!" - a Népszabadsághoz kiszivárgott hírek szerint így értékelte  Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakciószövetség zárt ülésén a keretszámcsökkentés miatt kialakult országos diáktüntetéseket. A kormányfő helyzetértékelése szerint - mondták az ülésen részt vevők a Népszabadságnak- a tiltakozási hullám karácsonyra lecseng.

Magáról a reformról ismételten azt mondta, nem lesz tandíj. A képzés vagy ingyenes, vagy költségtérítéses lesz. A miniszterelnök ezúttal is elismételte, hogy mindazok, akik eleget tesznek a három feltételnek, azaz elérik a szükséges ponthatárt, meghatározott számú félév alatt megszerzik a diplomájukat, továbbá vállalják, hogy a diploma megszerzése után Magyarországon dolgoznak, ingyen tanulhatnak az egyetemeken, főiskolákon.

Rogán Antal fideszes frakcióvezető pedig így kommentálta a döntést: „az ország karácsonyfája alá tehát ingyenes felsőoktatás és alacsonyabb rezsiköltségek kerülhetnek” – mondta.

Vidéken is demonstrálnak

Múlt hét után ismét demonstrálnak Nyíregyháza középiskolásai. Szerdán délután három órakor a Hősök terén gyűlnek össze a diákok a megyeháza előtt. A nyíregyházi fiatalok a napokban FEDISZ néven megalakították a Felelős Diákok Szövetségét. A tervek szerint egy petíciót adnak majd át a megyei kormányhivatal képviselőjének, melyben tiltakoznak a kormány felsőoktatást érintő átalakítása ellen, lesznek beszédek és ismét megvitatják pesti egyetemisták 6 pontos követeléseit.

Székesfehérváron is tüntetni fognak. "A mi jövőnket nem lehet romkocsmában eldönteni" címmel fogalmaztak meg nyílt levelet a székesfehérvári diákok, akik több mint tizenöt iskolából gyűltek össze."Nekünk, fehérvári diákoknak, volt egy álmunk: biztos jövőt akartunk, tovább akartunk tanulni, és ebben az országban akartunk élni. Ezt az elképzelésünket rúgta most fel a kormány, érdektelen, sokszor ad-hoc jellegű döntéseivel. Egy fiatal jövőjét nem lehet eldönteni egy romkocsma falai között, bizonytalanságot sugározva ezzel a feltörekvő nemzedékre" - olvasható a levélben.

"A keretszámok eltörlésével esélyt sem adnak arra, hogy legalább tisztában legyünk a lehetőségeinkkel. A jó tanulás nem egy mérce, hiszen azt se tudjuk, ez alatt mit értenek. A kormányzat sokáig beszélt a keretszámok csökkentéséről és a hétvégén mégis ezzel az új, teljesen meggondolatlan javaslattal közölték szándékaikat" - fejtik ki. A diákok ezért december 18-ra, keddre tüntetést szerveznek, melynek célja, hogy együtt tiltakozzanak a kormányzat felsőoktatást érintő, az ő generációjukat legjobban sújtó döntéssorozat ellen. Azt írják, kiszámítható jövőt szeretnének és olyan opciókat, hogy a tanulók beleszólhassanak az őket érintő ügyekbe.

Módosító javaslat: a diákok szerint nem elég

A felsőoktatási alapképzésben eltörlik a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmarad a létszámszabályozás az Országgyűlés hétfő késő esti döntésével.  A szakminiszter évente szakonként határozza meg, hogy mely képzéseken vehető igénybe ösztöndíj vagy részösztöndíj.

Megszűnik a kormány hatásköre az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatói létszám – vagyis a keretszámok – meghatározására. A felsőoktatás kormányszintű szabályozásának feladata továbbra is a szakminiszter felelőssége marad, ugyanakkor ez nem a hallgatói létszámok elosztásában nyilvánul meg, hanem a rendelkezésre álló támogatási formák, illetve az előírt minimális felvételi követelmények meghatározására vonatkozik.

A kormánypárt újabb döntése a hallgatók szerint ez nem elég, hiszen képlékeny, mi fog történni a felsőoktatásban.

A Hallgatói Önkormányzat Országos Konferenciájával (HÖOK) egyeztet ma Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tervezett felsőoktatási átalakításokról. A tárca vezetője szombaton invitálta ismét megbeszélésre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját. Előtte a szervezet két alkalommal elutasította a miniszteri meghívást azzal az indokkal, hogy az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt egyeztetni kívánnak, és álláspontjuk kialakításához szeretnék figyelembe venni az országszerte tartandó hallgatói fórumok véleményét is.

Dúró Dóra ennek kapcsán elmondta: a Jobbik csak azt tartja elfogadhatónak, ha a megállapodás szerint visszaengedik a szegényebb diákokat az iskolák falai közé, erre viszont egyelőre nincs garancia.

Hoffmann marad

Hoffmann Rózsa alatt „nem inog a szék” – mondta az atv.hu-nak a neve elhallgatását kérő államtitkár, aki szerint „a keretszámcsökkentés nem volt jó módszer”. A baloldali internetes lap azt írja: a kormánypárti politikus célzott arra: egy, a kormányon belüli pletyka szerint Pokorni Zoltán lehetett a keretszámok kiszivárogtatója. Egy másik kormánypárti tag szerint viszont a kiszivárgott keretszám forrása egy helyettes államtitkári, főosztályvezetői vagy még alacsonyabb rangú kormányzati tényező lehetett.

A Magyar Nemzetben megjelent publicisztikát, mely szerint, ha Hoffmann Rózsa felajánlja lemondását, a miniszterelnök jól teszi, ha elfogadja azt, az oktatásért felelős államtitkár a lapnak egy költői kérdéssel kommentálta: „Úgy gondolja, hogy amikor ilyen fontos stratégiai kérdésekről van szó a felsőoktatásban és az egész ország átalakításában, akkor az én személyem a legfontosabb? Mit szólnék? Egy vélemény volt, amit tiszteletben tartok, de nem kell szót fogadnom neki.”

Jobbik: A kormány hülyének nézi a diákokat!

Felháborítónak nevezte Dúró Dóra, a Jobbik oktatásügyi szakpolitikusa szombati sajtótájékoztatóján azt, hogy nemcsak bevezeti a kormány a tandíjat, de nyilatkozataival még tetézi is a bajt. Ezek a nyilatkozatok arról árulkodnak, hogy hülyének nézik a diákokat. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője azt írta korábban egy közleményben, hogy az intézkedés a diákokért van. Ez azonban a kommunista időket idézi :"érted jöttünk, elvtárs, nem ellened!"

Orbán Viktor azt írta a HÖOK elnökének, hogy a kormány nem okozhatott meglepetést. A Fidesz választási programjában azonban sehol nem szerepelt a tandíj bevezetése. A jobbikos képviselő kiemelte, a Fidesz ezzel az intézkedéssel cserbenhagyja azt a 3 millió embert is, akik az urnákhoz járulva arra szavaztak, hogy ne vezessék be a tandíjat.

Hasonlóan hiteltelennek nevezte a jobbikos szóvivő az MSZP-t is, hiszen a párt elnöke, Mesterházy Attila kijelentette, hogy nem törlik el a tandíjat kormányra kerülésük esetén. Így viszont érthetetlen, mit keresnek a tandíjellenes megmozdulásokon. Jelenleg az egyetlen tandíjellenes erő a magyar politikában a Jobbik, aki kormányra kerülése esetén a munkaerőpiachoz viszonyítva ingyenesen vállalná a képzéseket – zárta gondolatait a jobbikos politikus.

 

KZ

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya