Az iskolaszövetkezetek a diákmunkáról 2. rész

diákmunka
Forrás: 
jobbikit.hu

Az elmúlt hetekben egy interjúsorozatban kérdeztük Fazekas Tibort a Jobbik szakértőjét a diákmunkával kapcsolatban, most az iskolaszövetkezetek képviselői: Kücsön Gyula, az ISZOSZ elnöke és Szijj György, DIÁKÉSZ elnöke válaszoltak a kérdéseinkre. Az interjút három részben közöljük, második rész.

 

Hogyan jelenik meg a gyakorlatban ez a foglalkoztatási forma?

Aki józanésszel gondolkodik, nem hagyja kihasználatlanul azt a nyereséget, amivel az iskolaszövetkezetek rendelkeznek, hiszen csak az így foglalkoztatott nappali tagozatos diákok után nem kell fizetni 27% szociális hozzájárulási adót. Kinek érheti meg nem ebben a formában a foglalkoztatni diákokat? Szerintünk annak, aki nem ismeri e vállalkozási forma előnyeit, vagy annak, akinek kifejezett célja a fekete foglalkoztatás. Ezért gondoljuk úgy, hogy aki legálisan és költséghatékonyan akar működni, az előbb-utóbb eljut az iskolaszövetkezetekhez, ahol nem munkaerőt lehet bérelni.

Az iskolaszövetkezetek munkaerő piaci szolgáltatók, szervezik, ellenőrzik, adminisztrálják tagjaik munkáját és megoldásokat szállítanak megrendelőiknek. S teszik mindezt fiatal, lelkes tagjaikkal, akiknek már nem lehetőség az iskola melletti munkavégzés, hanem a felsőoktatás átszervezésével feladat is. Főleg, ha arra is gondolnak, hogy legyen gyakorlati tapasztalatuk a tanulmányok befejezése után. S ha biztosak akarnak lenni abban, hogy diákként is megkapják járandóságukat az iskolaszövetkezetekhez fordulnak, ahol konkrét munkalehetőségek és garanciák várják őket. Napjainkban több, mint 100,000 diákot.  

Mi feltétele annak, hogy valaki az iskolaszövetkezeten keresztül vállaljon diákmunkát? 

Az iskolaszövetkezetek, mint a nevük is mutatja szövetkezeti formában (Szociális Szövetkezet) működő gazdasági szereplők. Minden diák munkavállaló munkavégzésének alapfeltétele, hogy tagja legyen az adott szervezetnek, ami egy belépési nyilatkozat kitöltésével a szükséges iratok bemutatásával és a tagdíj befizetésével valósul meg, amivel ők maguk is tulajdonosaivá válnak a vállalkozásnak. A tagdíj összege általában 200 és 2,000 Ft között változik és iskolaszövetkezettől függően azt, vagy a belépéskor be kell fizetni, vagy levonják a tagok béréből. Fontos, hogy nem  regisztrációs díjat kell fizetni, a tagdíj kilépéskor visszajár a pl. tanulmányait befejező tag számára.

 

Folytatása következik.
 
Az iskolaszövetkezetek a diákmunkáról 1. rész
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 3. rész
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 2. rész
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 1. rész
Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya