Az iskolaszövetkezetek a diákmunkáról 3. rész

diákmunka
Forrás: 
jobbikit.hu

Az elmúlt hetekben egy interjúsorozatban kérdeztük Fazekas Tibort a Jobbik szakértőjét a diákmunkával kapcsolatban, most az iskolaszövetkezetek képviselői: Kücsön Gyula, az ISZOSZ elnöke és Szijj György, DIÁKÉSZ elnöke válaszoltak a kérdéseinkre. Az interjút három részben közöljük, harmadik rész.

Milyen problémákkal találkoznak a mindennapokban?

Az új Munka törvénykönyve nagyon kemény feladatokat ró az iskolaszövetkezetekre adminisztrációs tekintetben. Szerencsére a megbízók felismerik a diákmunka által kínált előnyöket, és a gazdasági hasznon túl van egyfajta társadalmi felelősségvállalás is, hogy segítsék, támogassák a fiatalokat. Elvétve lehet csak arról hallani, hogy nem megfelelő módon bánnak a diákokkal, vagy más munkát bíznak rájuk, mint ami a munkaszerződésükben szerepel. Ilyen esetekben az iskolaszövetkezetek tudják orvosolni a hibát, hiszen amellett, hogy szolgáltatnak, tagjaikért is felelősek.

Megszűnni látszik a válság ellenére az a gyakorlat, hogy egyes vállalkozások abból szerettek volna profitálni, hogy nem fizettek az elvégzett munkáért (az iskolaszövetkezeteknek ebben az esetben is fizetni kell tagjaik bérét). A válság hatására sokkal nagyobb probléma, hogy a megbízók csődbe mennek, s a tönkrement vállalkozások kötelezettségeinek teljesítésére már nem marad fedezet. Ezt reményeink szerint a csődtörvény egyszer megfelelően kezeli majd.   

Milyen jó tanácsokkal látnák el azokat, akik diákmunkát vállalnának?

A legfontosabb szabály, hogy olyan munkát keress, amit szívesen végzel, és ha elvállaltál egy munkát, akkor azt megfelelően teljesítsd is. Így minden iskolaszövetkezet szívesen alkalmaz. Olvasd át a szerződésedet, az iskolaszövetkezet belső szabályait. A diákmunka egy jó önismereti, emberismereti gyakorlati kurzus. Megismerhetsz cégeket, munkaköröket, embereket, s a munkaerő piac rád váró világát. Gyakorlatot szerezhetsz, barátokra találhatsz, sőt talán a legelső igazi munkahelyedre is. 

 

Előző részek:

Az iskolaszövetkezetek a diákmunkáról 2. rész
Az iskolaszövetkezetek a diákmunkáról 1. rész
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 3. rész
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 2. rész
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 1. rész

 

 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya