Csak a külföldi hallgatókra jut elegendő pénz

Forrás: 
alfahir.hu

Felháborítónak tartja a Jobbik, hogy a kormány pont akkor indítja el a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait támogató Globális Nyitás Ösztöndíjat, amikor a felsőoktatásban rég nem látott finanszírozási gondok adódnak - írta közleményében Farkas Gergely, a párt országgűlési képviselője.

Hozzátette: az egyetemek gazdálkodását folyamatos zárolások teszik lehetetlenné, akadoznak a kifizetések, és sok intézményben már a hallgatói juttatásokat sem utalják időben. A felsőoktatás költségvetésének megnyirbálásakor a kormány mindig gazdasági szempontokra hivatkozik, amikor viszont 17 milliárdot készülnek egy alapvetően nem a magyar hallgatók érdekeit szolgáló programra fordítani, erről egy szót sem hallunk.

A Jobbiknak elsősorban az időzítéssel van baja: az egyetemek jelenlegi anyagi helyzetében az intézkedést provokatívnak és meggondolatlannak találjuk, noha magát a Globális Nyitás Ösztöndíj célját támogatandónak tartjuk, mivel az hosszú távon megtérül. Egy ilyen nagy költségvetésű program elindítása előtt a kormánynak először a hazai felsőoktatás normális működéséhez szükséges forrásokat kellene biztosítania, ugyanis az ágazat finanszírozásának prioritást kellene élveznie egy ilyen programmal szemben - közölte a politikus.

A Jobbik ezért felszólítja a kormányt, hogy elsőként a magyar felsőoktatási intézmények működését finanszírozza, biztosítsa minden hallgató számára a tanulmányok folytatásához szükséges összeget, s csak ezután támogassa a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait!

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya