Csak munkába állás után kelljen törleszteni a diákhitelt

felsőoktatás; diákhitel
Forrás: 
barikad.hu

A kormány a diákhitel új konstrukciójának bevezetésével beismerte a Jobbik által rég hangoztatott veszély igazságát, mely szerint a decemberben elfogadott felsőoktatási törvény és az ehhez párosuló kormányzati forráskivonási szándék tömegeket szorítana ki a felsőoktatásból. Az új konstrukcióval ennek korrigálása zajlik, hogy a kormányzati tervek a szegényebb sorsú fiatalok előtt ne zárják el a továbbtanulás lehetőségét - áll a Jobbik mai közleményében. 

A kormány ezt érzékelvén, cinikus válaszként a hitelt ajánlja ezen diákok figyelmébe, mintha hazánk nem is a történelmünk egyik legnagyobb hitelválsága közepén lenne, amikor százezrek veszíthetik el lakásukat a visszafizethetetlen hitel miatt. Egy rossz törvényre tehát a Fidesz veszélyes és cinikus választ ad ahelyett, hogy felülbírálná az ezt kiváltó okokat. Amíg ezt nem is teszi meg a kormány, addig is érdemes szélesebb körben megvizsgálni ezt a kérdést, ha már ennek a hitelformának az újragondolása zajlik - olvasható a Farkas Gergely által kiadott közleményében. 

A Jobbik nincs ellene a diákhitel intézményének, hisz több tízezer diák eddig is csak ennek segítségével tudott diplomához jutni. Ugyanakkor senki nem foglalkozik például azzal, hogy vajon tényleg csak a célzott diákok éltek-e a hitel lehetőségével. Egy felmérés tanúsága szerint ugyanis a már végzett, diákhitelt felvevő egykori diákok csak 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hitel nélkül nem tudta volna megszerezni a diplomáját. Ez az adat és a mindennapok tapasztalata is azt mutatja, hogy olyanok is széles körben veszik fel a diákhitelt, akik nincsenek rászorulva. A Jobbik szerint mindez köszönhető annak, hogy a Diákhitel Központ reklámjai kizárólag az előnyökre, a következményekre, hátrányokra azonban nem hívják fel a figyelmet. Így aztán sokan a pénzt felélve, a diploma megszerzése után több milliós hitellel szembesülnek döntésük következményével. 

A Jobbik javasolja, hogy a diákhitel régi és új konstrukciónak reklámjánál, hirdetéseinél a hitellel járó hátrányok és nehézségek is legyenek kellőképpen hangsúlyozva, ezáltal felelős döntésre biztatva a hallgatókat, tényleg csak a legindokoltabb esetében biztatva őket arra, hogy éljenek a kölcsön lehetőségével. Az új diákhitel-konstrukció kapcsán az eljárásbeli hibák felülvizsgálata is elengedhetetlen, hisz ezek miatt is számos panasz érkezett, amelyek hátrányosan érintik a hitelt igénybe vevőt.

Az ellenzéki párt szerint az új törvény következtében az eddigi költségtérítéses összegek többszörösére emelkedése is elképzelhető a Fidesz által bevezetett bújtatott tandíj formájában. Erről tanúskodik az új konstrukcióban szereplő 800 ezer forintos hitellehetőség is. A Jobbik szerint ezért minden eddiginél aktuálisabb a párt diákhitelre vonatkozó javaslata, a hitel állami kamattámogatás alá helyezése, vagy épp az, hogy csak azoknak kelljen elkezdeni a törlesztést, akik a diplomájuk megszerzése után el is tudtak helyezkedni egy munkahelyen - áll a közleményben.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya