Így változnak a helyesírási szabályok: meglepő módosítások

Forrás: 
eduline.hu

Összegyűjtötte az új helyesírási szabályokat a Nyelv és Tudomány: a módosítások körülbelül egy évvel ezelőtt zárultak le, már dolgoznak az új szótáron. A portál szerint az új szabályzat elfogadását nem előzte meg széles körű szakmai egyeztetés, igaz, nem is fog változni sok minden. Tíz szó, amit senki nem tud helyesen leírni - összefoglalónkat itt olvashatják el.

A "Mariannal" helyett mostantól a "Mariann-nal", a "CIB bank" helyett pedig a "CIB-bank" a helyes alak. A kettős betűre végződő magyar keresztnevekhez is kötőjellel kell kapcsolni az azonos betűvel kezdődő toldalékot. Ha a betűszó utolsó betűje ugyanazt a szót jelzi, mint ami az utótag, kötőjelet kell használni, mint a bankos példa esetében.

A -szerű elemet a szóösszétetelek mintájára kell majd írni: az "ésszerű" helyett az "észszerű" lesz a helyes alak. Néhány toldalékolási szabály a kiejtéshez idomul: a "dühvel" alak mellett mostantól elfogadható a "dühhel" is, a "tekinget" mellett pedig a "tekintget" is. Változik egyes, keltezést kifejező számnevek toldalékolása is: az 1-jén alak mellett elfogadható lesz az 1-én is, az 1-j(e)i mellett az 1-(e)i.

Intézményi egységek, mozik és sörözők nevét így is lehet majd írni: helyes a "Pénzügyi Osztály", az "Odeon Mozi" és a "Holló Söröző" is. Az idegen szavak mellékjeleit ezentúl nem lehet elhagyni: ha van ilyen írásjel a billentyűzeten, ha nincs, kötelező lesz eredeti formában kiírni a Łódź vagy a Jyväskylä nevet, a sima Lódz, illetve Jyvaskyla nem elég.

Szakdolgozatíróknak fontos: az oldalt mostantól nem csak így lehet rövidíteni: "o.", hanem így is: "old.", a lásd jelzés rövidítésére pedig az "l." alak mellett az "ld." is helyes lesz (de az "lsd." továbbra sem). Az óra és perc jelölésére a pontos alak mellett a kettőspontos is elfogadható lesz: "9.15"-öt és "9:15"-öt is lehet írni, "b.ú.é.k"-kal viszont nem, csak "BÚÉK"-kal üdvözölhetitek egymást.

Minden összetett szót - a többszörösen összetett, hat szótagnál hosszabb szavakat is - egybe lehet írni, kötőjelet azonban továbbra sem lehet használni a hat szótagnál rövidebb vagy csak két tagból álló szóösszetételek esetén. Például: "alumíniummegmunkálás", "pácsó".

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya