Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 2. rész

diákmunka
Forrás: 
jobbikit.hu

A Jobbik és a Jobbik IT célul tűzte ki, hogy fellép a diákmunkások kihasználása ellen és szinte egyedüliként foglalkozik problémáikkal. Most az Ifjúsági Tagozat honlapján interjúsorozatot indít, a diákmunkával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről. Hetente egy-egy kérdést intézünk majd Fazeksas Tiborhoz, a téma egyik jobbikos szakértőjéhez.

Milyen lehetőségeik vannak azoknak, akikkel visszaélés történt?

Először is fontos, hogy rendelkezzenek a munkavállalásukkal, kapcsolatos iratokkal, ezeket mindig őrizzük meg, az esetleges későbbi bizonyítási lehetőségek fenntartása érdekében. Jogorvoslat lehetősége a diákoknak is jár, vagyis a munkaügyi bíróságon is érvényesíthetik igazukat, de lehetőségük van a kormányhivatalok munkaügyi-munkavédelmi szerveinél is bejelentéssel élni. Továbbá éppen erre szolgál a Jobbik és a Jobbik IT közös kezdeményezése is.

 

Mit gondol, a diákmunkák körüli visszaéléseknek milyen okai lehetnek?

Sajnos, a jogszabályok akkor adnak védettséget, ha betartják, vagy betartatják. A sokszor félreértelmezhető, kijátszható jogszabályok mindig a kisebb érdekérvényesítéssel rendelkező, kiszolgáltatott munkavállalókat, így a diákokat hozza hátrányos helyzetbe. A tapasztalatok szerint kevés a visszatartó erő azokkal a munkáltatókkal és közvetítőkkel szemben, amelyek akár esetileg, akár rendszeresen visszaélnek a fiatalok jóhiszeműségével, tapasztalatlanságával.

folytatás következik...

 

Kapcsolódó cikkek:
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 1. rész
Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya