Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 3. rész

diákmunka
Forrás: 
jobbikit.hu

A Jobbik és a Jobbik IT célul tűzte ki, hogy fellép a diákmunkások kihasználása ellen és szinte egyedüliként foglalkozik problémáikkal. Most az Ifjúsági Tagozat honlapján interjúsorozatot indít, a diákmunkával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről. Hetente egy-egy kérdést intézünk majd Fazekas Tiborhoz, a téma egyik jobbikos szakértőjéhez.

A negyedik heti válaszában felmerült a jogszabályi háttér kérdése is, ehhez visszatérve, vannak-e egyáltalán a diákmunkások védelmét szolgáló szabályok?

Vannak, de alapos módosításra szorulnak, az új Munka Törvénykönyvével együtt. Sajnos a munkaügyi ellenőrzés meggyengült, ezért továbbra is sok munkáltató vállalja be a kockázatot a szabálytalan foglalkoztatással kapcsolatban illetve él vissza a diákok helyzetével. Javasolt lenne egy olyan ellenőrző hatóság létrehozása, amely kizárólag ezt a területet felügyelné, és amelyhez panasz esetén a diákok közvetlenül fordulhatnának.

 

 

Gyakran megfeledkezünk a munkavédelmi, egészségügyi kérdésekről, ezekkel mi a helyzet?

Mint minden munkavállalónak, a diákoknak is alapvető joga van a biztonságos munkavégzéshez, az egészségét nem veszélyeztető munkakörülményekhez, megfelelő munkakörnyezet biztosításához, mindezt a munkáltatónak biztosítania kell. Itt is sok a hiányosság, sajnos a fiatalok sokszor nem törődnek ezekkel az előírásokkal – pedig fontos lenne –, a munkáltatók egy része pedig nem tartja be a rendelkezéseket.

Köszönjük a válaszait!

 

Kapcsolódó cikkek
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 2. rész
Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk? 1. rész
Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya