Ne erőltessék minden áron az iskolai integrációt!

Forrás: 
alfahír.hu

A Jobbik az integráció erőltetése helyett a beilleszkedni képtelen gyerekek bentlakásos intézményekben, vagy javítóintézetben való elhelyezését javasolja. Emellett szorgalmazzák a börtönlátogatások megszervezését, hogy ezzel is elejét vegyék a bűnözői életmód elterjedésének.

Az iskolai erőszak egyre súlyosabb probléma az oktatási intézményekben, ám az elmúlt 24 évben egyetlen egy kormánynak sem sikerült megoldást találni arra, hogy ez a jelenség megszűnjön, vagy visszaszoruljon - mondta Dúró Dóra szombati sajtótájékoztatóján.

A Jobbik oktatási szakpolitikusa emlékeztetett az utóbbi hetek egyik legnagyobb iskolai botrányára, amikor is 12 éves fiú terrorizálta a tanulókat és a tanárokat, a vele szemben intézkedő pedagógusokat pedig a családjával fenyegette meg.

Számos olyan esetről is beszélni kell, ami jó ideig nem is derül ki, csak akkor, amikor már a végső megoldást választják a diákok, mint például az a székesfehérvári tanuló, aki öngyilkos lett, és az iskolában vetett véget az életének.

Szülők panaszaiból tudjuk, hogy odáig fajult a helyzet, hogy Kelet-Magyarországon az iskolai mellékhelyiségben nemi erőszakot követnek el saját osztálytársaikon tizenéves fiatalok - mondott egy újabb példát a politikus.

Az oktatási ombudsman néhány évvel ezelőtt készített egy átfogó felmérést, amiből kiderül, hogy azokban a térségekben és iskolatípusokban magasabb az iskolai erőszak előfordulásának aránya, ahol a cigányság aránya magasabb. Tehát Északkelet-Magyarországon és a szakiskolákban találkozunk ezzel a jelenséggel a legtöbb esetben.

Ez nem kollektív megbélyegzés, ugyanakkor egyértelmű az összefüggés, hogy a cigányság azon része, ahol a szülők életmódja a bűnözéssel függ össze, illetve abból tartják fenn magukat, ott ezen családok gyermekei ezt látják példának, maguk is hasonló magatartást fognak követni - véli a képviselő.

Számos esetben láttuk már, hogy a politikai megoldást nem nyújt, ezért a szülők maguk oldják meg a problémát, így alakul ki a spontán szegregáció. Erre már nem csak vidéki, hanem budapesti helyszínek esetén is van példa.

Dúró Dóra szerint ez azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akik tanulni szeretnének, más településre kényszerülnek, ahol normális oktatáshoz tudnak jutni. Ez a párt szerint igazságtalan, hiszen ezen gyerekek és családjuk számára plusz költséget jelent a plusz utazás.

Ki kell mondani, hogy vannak olyan esetek, amikor nem lehet egy intézményen belül az integráció mindenáron való erőltetésével megoldani ezeket a problémákat, ezért szükség van arra - szakértői bizottság megállapítása alapján - hogy azon gyerekeket, akik nem képesek beilleszkedni, javítóintézetekben kell nevelni.

Amennyiben a családi háttér pedig a bűnözésre ösztönöz, akkor bentlakásos iskola lenne a párt szerint a megoldás. Emellett szükséges börtönlátogatásokat szervezni, ami elrettentő hatással lehet számukra - mondta a politikus.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya