Nem lett meg az 55 ezer állami ösztöndíjas hely a 2013-as felvételin

Forrás: 
eduline.hu

53 759-en kezdhetik el tanulmányaikat állami ösztöndíjasként szeptemberben alap-, mester- és osztatlan szakon - olvasható az Educatio Nonprofit Kft. gyorselemzésében. Az elsőéveseknek majdnem 75 százaléka szerzett államilag finanszírozott egyetemi, főiskolai helyet, 18 400-an önköltséges formában kezd tanulni az őszi szemeszterben. A 2013-as felvételi összes ponthatárát itt találjátok.

Ez azt jelenti, hogy az állami ösztöndíjasok száma valamivel elmarad a decemberben becsültnél. Giró-Szász András kormányszóvivő az év végén jelentette be: a kormány meghatározta, hogy a felsőoktatásban az állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb a 2012-esnél, vagyis 55 ezernél. "Ez az alsó határ, ennél csak több lehet a felsőoktatásba belépő hallgatók száma" - tette hozzá. 

Az elsőévesek száma azonban nem a magas ponthatárok miatt alacsonyabb a vártnál - a legtöbb alapszakhoz valóban elég volt a minimális 240 pont, de az idei felvételire tizenötezerrel kevesebben jelentkeztek, mint a 2012-esre.

Valaki téved?

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormány teljesítette az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók felvételre vonatkozó vállalásait, 55 ezer hallgatónál többet, 58 844-et vettek fel az intézmények. Az Educatio Nonprofit Kft. itt olvasható gyorsjelentése azonban más számot - 53 759-et - tartalmaz.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya